Stud.psychol.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stud.psychol. er forkortelse for studiosus psychologiae[1] en uoffisiell tittel som kan brukes av psykologstudenter ved de norske profesjonsutdanningene i psykologi i Norge.[2][3][4] Ettersom tittelen ikke har noen offisiell stilling er den ikke beskyttet.[trenger referanse] Tittelen ble tatt i bruk etter 1948 etter modell av de tradisjonelle betegnelsene stud.theol, stud.jur. og stud.med. som er brukt fra gammelt av.

Profesjonsstudiet i psykologi[rediger | rediger kilde]

Denne utdanningen kalles også cand.psychol.-studiet og finnes kun ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Profesjonsstudiet er det eneste studiet som fører frem til graden cand.psychol. og gir utgangspunkt for autorisasjon som psykolog i Norge. Stud.psychol. er underlagt helsepersonelloven på bakgrunn av pasientkontakt/-behandling og håndtering av sensitiv informasjon i forbindelse med klinisk praksis.

Psykologistudenter[rediger | rediger kilde]

Studenter som studerer psykologi på årsenhet-, bachelor- eller masternivå bruker ikke tittelen stud.psychol., men omtales normalt bare som psykologistudenter, i motsetning til betegnelsen psykologstudenter. Doktorgradsstipendiater i psykologi kalles ikke stud.psychol. Disse jobber mot en doktorgrad i psykologi og har enten allerede fullført cand.psychol.-studiet, og er ferdig utdannede psykologer, eller har fullført en mastergrad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Løland, Ståle (1976). Norsk forkortingsbok. [Oslo]: Cappelen. ISBN 8202013259. 
  2. ^ Nordisk psykologmøte i Oslo 1947: forhandlinger. Oslo: Gyldendal. 1948. 
  3. ^ Innstilling om psykologiens stilling: avgitt jan.1972. Peder Norbye. 1972. 
  4. ^ Årsmelding 1994. Oslo: Senteret. 1995. ISBN 8275860296.