Strongman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reklameplakat fra 1898 for Louis Cyr ( (1863–1912)), en kanadisk sirkusatlet og strongman i vaudevilleopptredener, som løftet 4300 pund (1950 kg) på ryggen. Arrangøren utlover ifølge plakaten en belønning på 25 000 dollar til den som er sterkere.

Strongman (engelsk for «sterk mann») er en engelsk betegnelse for kraftkarer, sirkusatleter og deltakere i moderne strongman-konkurranser.

1800-tallet, før det kom en inndeling i ulike sportsgrener som eksempelvis vektløfting og styrkeløft, ble begrepet benyttet om enhver ekstrem sterk person. Det var ikke uvanlig at personer kjent for sin fysiske styrke demonstrerte sine evner som et innslag på sirkus og tilsvarende underholdning. Sent på 1900-tallet endret benevnelsen seg til å beskrive utøvere av konkurranseformen strongman eller strength athletics, som har utgangspunkt i styrkeløft og høylandsleker.

Den best kjente konkurransen innen strongman i nyere tid er Verdens sterkeste mann og Verdens sterkeste mann-superserie.[1] Disse konkurransene har ikke vært en del av den organiserte idretten, og heller ikke underlagt de samme krav om antidoping som andre idretter.[2][3] Doping har derfor vært utbredt i strongman-miljøet, selv om det i nyere tid har blitt tatt initiativ til å rydde opp.[4]

For å kunne hevde seg i denne konkurranseformen, stilles det store krav til både eksplosiv- og utholdende styrke. Det er viktig å trene styrketrening for hele kroppen, med stor fokus på basisøvelsene markløft, knebøy og benkpress, samt spesifikke øvelser som det blir konkurrert i.

Noen kjente strongmen[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]