Knebøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Knebøy kan også trenes i en rekke ulike maskiner, ofte utformet for å avlaste ryggen, her i en Hacksquat maskin

Knebøy er en styrkeøvelse hvor utøveren står med en vektstang på skuldrene, bøyer hofteledd og kneledd, og senker seg ned i sittende stilling for så å reise seg opp igjen. Knebøy inngår som en av tre øvelser i idretten styrkeløft, sammen med benkpress og markløft.

Knebøy er en teknisk styrkeøvelse. Det kreves riktig løfteteknikk, med rett, lett svai rygg, knær skal ikke over tær, riktig pusteteknikk og en gunstig løfterytme.

Det er vanlig å skille mellom halve knebøy og dype knebøy, avhengig av hvor langt ned utøveren bøyer seg. I styrkeløft må utøveren bøye til overflaten av lårene ved hofteleddet er lavere enn toppen av knærne.

Knebøy er en gunstig øvelse for generell styrke i strekkapparatet, men belastningen må stå i forhold til utøverens generelle styrke. Knebøy trener musklene i kroppens strekkapparat: ankelstrekkerne (flyndremuskelen (latin: m. soleus) og den tohodete tykkleggsmuskelen (latin: m. gastrocnemius)), knestrekkerne (den firehodete knestrekker (latin: m. quadriceps) og skreddermuskelen (latin: m. sartorius)) og hofteleddsstrekkerne (den store setemuskelen (latin: m. gluteus maximus) og deler av hamstringsmusklene, den tohodete knebøyer (m. biceps femoris)). Rygg og buk må holdes stabilt, det vil at musklene arbeider statisk (bl.a. den lange ryggmuskel (m. longissimus) og de rette bukmusklene (m. rectus abdominis)).

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.