Stripedelfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stripedelfin
Stripedelfin
Nomenklatur
Stenella coeruleoalba
Meyen, 1833
Populærnavn
stripedelfin
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenHvaler
FamilieDelfiner
SlektStenella
Økologi
Habitat: marint
Utbredelse:
Stripedelfinens utbredelse

Stripedelfin (Stenella coeruleoalba) er en liten delfinart som tilhører slekten flekk, stripe og skruedelfiner (Stenella) i gruppen av klassiske delfiner. Den er således en liten tannhval.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Stripedelfinen blir omkring 2-2,50 m lang og veier cirka 80–150 kg. Hannen er noe større enn hunnene. Den er blåaktig-grå i fargen over ryggen og har en mørk blå-sort stripe på tvers av hele kroppen, mens buksiden er lys grå til hvit. De lever av fisk og blekksprut som fanges på havdyp ned mot 200 meter.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Stripedelfiner er sosiale dyr som lever i flokker. Arten ser ut til å foretrekke dype havområder, men er aldri observert i vanntemperaturer under 10 grader celsius.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stripedelfinen er en utbredt og tallrik i tropiske og tempererte havområder, både i Atlanterhavet, Stillehavet og i Det indiske hav. I Nordøst-Atlanteren strekker utbredelsesområdet seg normalt til sørvest for Irland, men det er gjort funn av arten både i Skottland, på Shetland og i Skandinavia.

Fra Norge kjenner man kun til fire eksemplarer av arten, hvorav kun ett er dokumentert og bevart på en skikkelig måte. Dette var en nylig avdød Stripedelfin som ble funnet i Kråkstadfjorden i Råde i Østfold den 20. mai i 1999.[1] Eksemplaret ble nedfrosset og senere overlevert Zoologisk museumTøyen i Oslo.

Det har vært observasjoner i Norge mars 2009 på Sola stranden i Rogaland, og i mai 2020 i Sognefjorden, utenfor Vik i Sogn.[trenger referanse]. Siste obersvasjon[2] i Norge var i Iddefjorden i Halden[3] 24. desember 2020. Tilsvarende observasjoner er også gjort i Sverige[4] og Danmark, samt på Island.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Båtvik, J.I.I. 1999. «Stripedelfin Stenella coeruleoalba funnet i Kråkstadfjorden i Råde, fjerde funn i Norge.» Natur i Østfold 18(2): 123-129.
  2. ^ «Eksperten: – Et robust dyr som tåler det meste, men fiskegarn kan være et stort problem». Halden Arbeiderblad. 07.12.2020. 
  3. ^ «Filmet delfinen, og den viser seg å være både eksotisk og veldig sjelden i Norge». Halden Arbeiderblad. 03.12.2020. 
  4. ^ Karlén, Michaela (10. august 2020). «Se den ovanliga delfinen hoppa utanför västkusten». gp.se (svensk). Besøkt 8. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]