Strathspey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strathspey
Det tradisjonelle produksjonslokalene til destilleriet Balvenie i Strathspey.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Kart
Strathspey
57°27′N 3°18′V

Strathspey (skotsk-gælisk Srath Spè; engelsk: Speyside) er et område rundt dalføret som følger elven Spey i området Highland i Skottland. Anglifiserte navnutgave er «Speyside». Områdets hovedstad er Grantown-on-Spey. Det er også et betydelig område for produksjon av skotsk whisky med høy konsentrasjon av destillerier, blant annet Glenfiddich og Balvenie.

Begrepet Strathspey refererer vanligvis til den øvre delen av dalføre (strath)[1] fra kilden til elven Spey og ned til hovedstaden, Grantown-on-Spey, mens den anglifiserte formen, Speyside, refererer til området fra Grantown-on-Spey til munningen av elven ved bukten Spey Bay. Det vært en del kontroverser om forsøk på å anglifisere navnet inn i Spey Valley. Turistområdet fra sør starter ved Dalwhinnie og fortsetter nordover langs veien A9 mot Newtonmore, Kingussie, Aviemore og videre mot Grantown-on-Spey. Den kanadiske kjøpmannen Robert Simpson, grunnlegger av Simpsons varehus, ble født i Speymouth i Strathspey i 1834.[2][3]

Speyside er et av fremste sentrene i den skotske whiskyindustrien, med en høy konsentrasjon av single malt-destillerier i regionen, inkludert destilleriene Glenfiddich og Balvenie.

Skottlands Malt Whisky Trail er et turismeinitiativ med syv fungerende Speyside-destillerier, et historisk destilleri og Speyside Cooperage. Konseptet ble opprettet på begynnelsen av 1980-tallet. Regionen er naturlig for whiskydestillatører på grunn av tre fordeler: den er nær bygggårder, inneholder elven Spey og nær havnen i Garmouth.[4] Regionen er også vertskap for Spirit of Speyside Whisky Festival.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «strath», Merriam-Webster
  2. ^ «The Robert Simpson Company», HBC Heritage
  3. ^ «Biography – Simpson, Robert», Dictionary of Canadian Biography, bind XII (1891-1900)
  4. ^ Shatzman, Celia (30. april 2012): «Exploring Scotland's Historic Whisky Trail», BBC
  5. ^ Anderson, Deborah (24. april 2021): «Whisky festival comes of age with virtual festival for second year running», HeraldScotland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]