Strand (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strand
Basisdata
NavnStrand
LandStorbritannia
BydelCity of Westminster
KommuneLondon

Kart
Strand
51°30′41″N 0°07′08″V

Strand er en gate i London i England som knytter Trafalgar Square til Fleet Street og City of London. Gaten kalles ofte på folkemunne The Strand, men gateadressen er egentlig kun Strand. Den følger Themsens løp og slutter ved Temple Bar, som markerer grensen til City of London.

Navnet Strand stammer fra det gammelengelske ordet for elvebredd, som tilsvarer det norske ordet «strand». Før oppførelsen av Victoria Embankment løp Strand direkte inntil Themsen. Gatene Strand og Aldwych har vært bebodd siden saksiske tider, da strøket var et stort nybyggerområde, beliggende rett utenfor de romerske bymurene. Gjennom middelalderen fortsatte området å fungere som et bindeledd mellom det kommersielle sentrum i øst og det politiske sentrum i vest.

Det er to undergrunnsstasjoner på Strand: Charing Cross og Aldwych (nedlagt). Strand undergrunnsstasjon ble slått sammen med Charing Cross da Jubilee-linjen ble bygget.

Blant bygninger på Strand er Charing Cross stasjon, King's College London, Adelphi-teatret, tinghuset Royal Courts of Justice, kirker St. Clement Danes og St. Mary le Strand, Bush House, Somerset House og Australia House, Australias høykommisjon i Storbritannia.

Toponymi[rediger | rediger kilde]

Navnet «Strand» er først dokumentert i 1002 som «strondway»,[1][2] senere i 1185 som «Stronde» og i 1220 som «La Stranda».[3] Ordet er dannet fra angelsaksiske (gammelengelske) ordet “strand” som betyr, tilsvarende det norske ord strand, eller dagens engelske ord «shore», kystlinje, og refererte opprinnelige til den grunne elvebredden til den den gang langt bredere elven Themsen (før byggingen av Victoria Embankment. Navnet ble senere også benyttet for veien som gikk langs elven. Deler av dens lengde var kjent på 1200-tallet som «Densemanestret», eller «Danenes vei», noe som refererte til det danske eller danskættede samfunnet i området.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pevsner, Nikolaus (1951): The Buildings of England, Penguin Books, s. 41
  2. ^ Stab (2008): «Strand» i: The London Encyclopaedia, ISBN 978-1-4050-4924-5, s. 882
  3. ^ a b Mills, D. (2000): Oxford Dictionary of London Place Names. Oxford.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Knight, Charles red. (1842): «The Strand» i: London, bind 2, London: C. Knight & Co.
  • Timbs, John (1867): «The Strand» i: Curiosities of London (2. utg.), London: J.C. Hotten, OCLC 12878129
  • Fry, Herbert (1880): «The Strand» i: London in 1880, London: David Bogue (sett ovenfra)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]