St. Clement Danes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Clement Danes
OmrådeCity of Westminster[1]
BispedømmeLondon bispedømme
Byggeår1680[2]
Arkitektur
Periodeengelsk barokk
ArkitektChristopher Wren
Beliggenhet
Kart
St. Clement Danes
51°30′47″N 0°06′50″V

St. Clement Danes er en kirke i City of Westminster i England. Kirken ligger nær Royal Courts of Justice og London School of EconomicsStrand.

Kirken unngikk skader under storbrannen i London i 1666, men det ble allikevel nødvendig å ombygge kirken. Dette skjedde under ledelse av arkitekten Christopher Wren. Mellom 1680 og 1682 fikk han kirken gjenoppbygget i barokk stil.

Vikingtiden[rediger | rediger kilde]

I vikingtiden bodde det mange dansker i London. Den danske bebyggelsen var konsentrert omkring Strand. På Guthrum av Danelagens tid (det vil si omkring år 880) ble Danelagen opprettet, og vikingene oppførte kirken like utenfor grensebyen London. Liksom den senere domkirke i Århus ble kirken innviet til St. Clemens, som er sjøfolkenes skytshelgen.

Knut den mektiges sønn Kong Harald Harefot av England ble begravet i kirken i mars 1040, etter at hans rival og halvbror Kong Hardeknut av Danmark og England først hadde liket bli halshogd og kastet i Themsen.[3]

Kirke for flyvåpenet[rediger | rediger kilde]

Kirken i brann

Kirken ble ødelagt under Blitzen den 10. mai 1941. Etter annen verdenskrig ble kirken gjenoppført. Siden 1958 har den vært hovedkirke for flyvåpenet, Royal Air Force.

Nabokirken St. Mary le Strand er kirke for marinen, Royal Navy.

Skolene[rediger | rediger kilde]

Kirken opprettet en barneskole i 1844 og et gymnasium i 1862. Barneskolen ligger på Drury Lane i det nærliggende Covent Garden, mens gymnasiet (St. Clement Danes School) i 1976 flyttet til Chorleywood i Three Rivers District i Hertfordshire like nord for London. Skolenes kor og orkestre medvirker i en årlig festgudstjeneste i kirken.

Etter at flyvåpenet har overtatt St. Clement Danes har barneskolen fått et større samarbeide med nabokirken St. Mary le Strand.

Danske gudstjenester[rediger | rediger kilde]

I 1696 ble den første protestantiske danske kirke i London bygget på Wellclose Square ved Tower of London. Denne kirke ble avhendet i 1868. Deretter ble det holdt danske gudstjenester forskjellige steder i London. Noen få ganger var det danske gudstjenester i St. Clement Danes.

St. Katharines kirke i Regent's Park ble overtatt av Dansk Kirke i Udlandet i 1952. Siden 1985 har St. Katharines kirke vært den danske sjømanns- og utlandskirke i London.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 9317, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.historicengland.org.uk[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Mason, Emma; Shoemaker, Robert Brink (2004): The House of Godwine, s. 39–40
  4. ^ Den danske kirke i London Arkivert 17. april 2013 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]