Strømsbuveien (Arendal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strømsbuveien
Strømsbuveien.JPG
Nedre del av Strømsbuveien
Basisdata
NavnStrømsbuveien
StrøkStrømsbu
KommuneArendal
Kommunenr0906
NavnebakgrunnFører til bydelen Strømsbu vest for Arendal sentrum.
TilstøtendeVestregate
Torvgaten
Moribakken
Meyergaten
Damgaten
Skrubbekjærgaten
Høyveien
Centralbakken
Centralgaten
Gjennomskjæringen
Fredens vei
Stinteveien
Strømsbuåsen
Vesterveien


Strømsbuveien
58°27′36″N 8°45′31″Ø

Strømsbuveien er en 870 meter lang vei fra Arendal sentrum til Strømsbu. Veien er i dag stengt for gjennomgående biltrafikk.

Veien går fra 1880-trappene ved krysset Torvgaten/Vestregate vestover opp langs en bratt fjellskråning som ligger mot nordvest, forstøttet av en høy steinmur. Veien ender der den møter Vesterveien (fylkesvei 420) i en rundkjøring.

Historie[rediger | rediger kilde]

Strømsbuveien

Strømsbuveien ble anlagt som kjørevei i 1860-årene, og var i nærmere hundre år byens hovedvei vestover. Her gikk ytre linje av Vestlandske hovedvei fra 1870-årene. I 1950-årene, etter at Kittelsbukt var gjenfylt, ble Strømsbuveiens funksjon som hovedvei mot Arendal sentrum erstattet av den nye, bredere Vesterveien.

Den nedre del av Strømsbuveien har bebyggelse kun på innsiden, og denne bebyggelsen er eldre enn kjøreveien. Her gikk byens grense mot Barbu kommune før 1902, og den eldste bebyggelsen i Strømsbuveien er oppført før 1878 i Østre Moland kommune. Denne husrekken ved Strømsbuveien var på hele 1900-tallet en lett identifiserbar del av Arendal, godt synlig fra sjøen og store deler av sentrum. I dag er det meste av bebyggelsen i Strømsbuveien skjult bak Alti Arendal.

Raset[rediger | rediger kilde]

Den 30. august 2004 kl 05:15 på morgenen raste ca 50 meter av Strømsbuveien ut og ned 15-20 meter på byggeplassen under bak Alti Arendal. Delen som raste ut, var siste svingen av veien. Raset tok med seg deler av et hus på innsiden av Strømsbuveien, samt en trapp opp til noen andre hus. Ingen ble skadd i raset, men 13 personer fra åtte hus ble evakuert.[1] Entreprenøren NCC innrømmet at rasstedet i Arendal ikke var godt nok sikret. De mente at det kraftige regnværet i forkant kunne være en medvirkende årsak til at steinblokker var sklidd ut.[2]

Strømsbuveien ble gjenoppbygget ved hjelp av en ny stålbro, nå skjult bak Alti Arendal. Veien ble først gjenåpnet i mai 2005.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]