Kittelsbukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kittelsbukt
Kittelsbukt i 2009
LandNorges flagg Norge
Kart
Kittelsbukt
58°27′30″N 8°45′44″Ø

Kittelsbukt er en del av Arendal havn og ligger i Arendal, mellom Tyholmen og fastlandet. I dag er bare en liten rest av Kittelsbukt tilbake, resten er gjenfylt og for en stor del bebygd [1]. Opprinnelig gikk Kittelsbukt helt til kanten av Peder Thomassons gate der det var kai. Trefoldighetskirken hadde opprinnelig et stort vannspeil i Kittelsbukt foran sin hovedfasade.

Kittelsbukt var så sent som i 1930-årene en viktig del av Arendal havn. Hit kom alle de små rutebåtene som trafikkerte skjærgården og Nidelva.

Kittelsbukt ble gjenfylt med sand fra Hovekilen på Tromøy i mai 1949,[2] og den store sandflaten fikk navnet Sanden. Navnet ble beholdt selv om det senere ble afaltert. Den delen som var nærmest Peder Thomassons gate ble brukt til Arendal rutebilstasjon, mens resten var parkeringsplass for kjøpesenteret Amfi Arena (i dag: Alti Arendal), og behold navnet Sanden. Parkeringsplassen ble senere brukt til utvidelse av kjøpesenteret, og Sanden er nå borte. Der rutebilstasjonen var ligger nå Arendal rådhus og kulturhus bygd med Sam Eydes plass foran.

Den ytterste delen av Kittelsbukt eksisterer ennå og brukes som småbåthavn. Det er et stort engasjement for å bevare gjenværende arealer med vannspeil i Arendal samt å utvide med en kanal som forbinder Kittelsbukt med Pollen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Agderposten 25. mai 1949 - Kittelsbukt gjenfylt i dag 16 dager etter at arbeidet begynte
  2. ^ Agderposten 10. mai 1949 - Den første sandladning i Kittelsbukt kl 14 i går