Ströms Vattudal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ströms Vattudal
Ströms Vattudal1.jpg
Ströms Vattudal ved Strömsund
LandSverige Sverige
LänJämtland
KommuneStrömsund
VassdragÅngermanälven
Areal145,7 km² [1]
Høyde286,1 moh.[1]
Dybde73,6 m (maks)[2]
Volum2,915 km³ 
Nedbørfelt6 416,54 km² 
UtløpFaxälven
Del avBothnian Sea Water District
Beliggenhet
Ströms Vattudal ligger i Jämtland
Ströms Vattudal
Ströms Vattudal
Ströms Vattudal (Jämtland)
64°02′N 15°21′ØKoordinater: 64°02′N 15°21′Ø

Ströms Vattudal (eller Vattudalen, tidligere også Vassdalen) er en dal og en innsjø i Strömsund kommune i Jämtland. Innsjøen ligger 286 meter over havet, har et areal på 146 kvadratkilometer og er dermed Sveriges 12. største.

Vattudalen strekker seg fra Kvarnbergsvattnet i nærheten av Gäddede ved den norske grensen, til Russfjärden i Strömsund i sør der det renner inn i Faxälven, i nærheten av Ulriksfors.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fra dammen ved Bågede ned til Russfjärden dannes en naturlig kanal, 90 km lang, der den faktiske Vattudalen er 65 km.

Den egentlige Vattudalen (286 moh.) har en middelbredde på 3 km. Den største bredden er 7 km ved Öhn i sør. Flere steder, for eksempel på Bonäset, er det 10-13 m høye terrasser med sand og silt. Dette viser at sjøen har vært demmet opp av isen på slutten av istiden.

Innsjøen har to basseng, atskilt med en terskel på ca 20 m dybde. Det nordlige bassenget har en største dybde på 73 m, målt i sjøens "kne", like nord for Vedjeön. Den sørlige bassenget har sin største dybde, 65 m, utenfor Bonäset. Den nedre enden av innsjøen, Russfjärden, er bare noen få meter dypt.

Innsjøen inndeles ytterligere i flere områder, mer eller mindre adskilt med sund av ulik bredde. Det smaleste sundet er Ögelströmmen, bare 90 meter bredt. Fra øverst i nordvest nedover mot sørøst regnes Övre og Nedre Strockvattnet, Torsfjärden, Svaningssjön, Linjevikfjärden, Dragan og Russfjärden. I tillegg brukes navnet Ströms Vattudal også om følgende sjøer helt oppe fra riksgrensa mot Norge: Kvarnbergsvattnet, Hetögeln, Fågelsjön, Sjulsvattnet. Men disse sjøene ligger høyere, og er skilt fra den nedenforliggende innsjøen ved Bågedeforsen.

Det samlede nedbørsfeltet dekker 6 416,54 kvadratkilometer, hvorav 55 % er skog.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter at Sverige overtok Trondheim fylke etter freden i Roskilde i 1658, planla Karl X Gustav å gjøre vassdraget farbart med båt helt fra Bottenhavet til Trondheimsfjorden, og dermed oppnå en enklere forbindelse med Trondheim. Det ble imidlertid aldri noe av sluser forbi Bågede og Gäddede opp til Kvarnbergsvattnet.[3]

Dampbåtstrafikken begynte i Vattudalen året 1870 med det første dampskipet "Ströms Vattudal". Persontrafikken fortsatte til 1936 med dampskipet "Virgo", men ble så utkonkurrert av den raskt voksende biltrafikken.[4]

De mange fløtningsbåtene var i trafikk fram til sommeren 1982, da all tømmerfløting i Vattudalen opphørte.[5]

Innlandet jernbane krysser innsjøen i nærheten av den sørlige enden, med stasjon ved Ulriksfors. Europavei 45 krysser sjøen via Strömsundsbrua.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sjöareal och sjöhöjd» (PDF). Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Besøkt 12. september 2016. 
  2. ^ «Sjödjup och sjövolym». Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Besøkt 23. november 2018. 
  3. ^ Arnholm, Bosse. «Ströms Vattudal» (html). Nordens alla kanaler. Besøkt 20. desember 2018. 
  4. ^ "Ångbåtar på Ströms Vattudal"
  5. ^ "Timmerflottningen på Ströms Vattudal"