Stourbridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et kongelig charter av 1552 etablerte King Edward VI Grammar School i Stourbridge og det ble senere King Edward VI College.
Kanalvegen til Stourbridge.

Stourbridge er en by innenfor det administrative distriktet Dudley (Metropolitan borough) i West Midlands i England. Historisk har byen vært en del av Worcestershire.

I dag omfatter det forstadene Amblecote, Lye, Norton, Oldswinford, Pedmore, Wollaston Wollescote og Wordsley (DY8). Befolkningen, slik den er nedtegnet i den britiske folketellingen av 2001, utgjør 55 480 mennesker.[1] Store deler av befolkningen er i dag pendlere til Birmingham og til Black Country (et løselig definert område i West Midlands). Stourbridge er inkludert i den parlamentariske valgkretsen Stourbridge som for øyeblikket (januar 2011) blir holdt av Margot James fra Det konservative parti.

Stourbridge var et sentrum for glassindustri siden 1500-tallet og fram til 1800-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I århundrer var Stourbridge innenfor det gamle sognet til Oldswinford i Worcestershire og var kjent som Bedcote. Siden 1974 har Stourbridge vært en del av distriktet Dudley.

Stourbridge ble stavet i «Sturbrug» eller «Sturesbridge» i Worcestershires domstolsruller i 1255. Middelalderens by lå innenfor herregodset Swynford (eller Swinford). Bosetningen innenfor det mindre herregodset Bedcote, som lenge var byens navn og er i dag bevart i et gatenavn. Swinford er nevnt i et angelsaksisk charter fra rundt 950, og da stavet «Suineforde», et navn som også er nevnt Vilhelm Erobrerens undersøkelse i Dommedagsboken da herregodset var besatt av William Fitz Ansculf, en av de mektigste normanniske herrene. Han styrte sine eiendommer fra sin festning på bakketoppen i Dudley.[2]

Stourbridge har sitt navn fra elven Stour, som renner gjennom byen og har i århundrer utgjort grensen mellom Worcestershire og Staffordshire. Grensen ble dog flyttet noen km lengre nord i 1966 da det urbane distriktet Amblecote (tidligere i Staffordshire) ble lagt inn under borough Stourbridge. Dette opplegget varte i åtte år inntil det ble opphevet ved lokalmyndighetsloven av 1972 i 1974 da Stourbridge ble lagt inn under borough Dudley og ble en del av det større fylket West Midlands.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Office for National Statistics : Census 2001 : Urban Areas : Table KS01 : Usual Resident Population (XLS)
  2. ^ A brief history of Stourbridge

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]