Stourbridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stourbridge
Foster Street med retning jernbanestasjonen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktDudley
Admin. grevskapWest Midlands
Seremon. grevskapWest Midlands
StatusBy (town)
Befolkning63 298 (2011)
Kart
Stourbridge
52°27′29″N 2°08′53″V

Stourbridge er en by innenfor det administrative distriktet Dudley i regionen West Midlands i England. Historisk har byen vært en del av Worcestershire og var et senter for glassindustri siden 1500-tallet og fram til 1800-tallet. I dag omfattes byen av forstedene Amblecote, Lye, Norton, Oldswinford, Pedmore, Wollaston, Wollescote og Wordsley. Stourbridge er lokalisert rundt 20 km vest for Birmingham, i utkanten av den industrielle delen av Midlands, lokalisert mellom Kidderminster og Dudley. Mye av byen består av forstadsgater, brutt av grønne parkområder, og ligger inntil jordbruksområder med rurale Shropshire nær ved i vest. I sør og vest ligger naturområder som Clent Hills og Kinver Edge. Ved folketellingen i 2011 hadde Stourbridge en befolkning på 63 298 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Et kongelig charter av 1552 etablerte King Edward VI Grammar School i Stourbridge og det ble senere King Edward VI College.
Kanalvegen til Stourbridge.

I århundrer var Stourbridge innenfor det gamle sognet til Oldswinford i Worcestershire og var kjent som Bedcote. Siden 1974 har Stourbridge vært en del av distriktet Dudley.

Stourbridge ble stavet i «Sturbrug» eller «Sturesbridge» i Worcestershires domstolsruller i 1255. Middelalderens by lå innenfor herregodset Swynford (eller Swinford). Bosetningen innenfor det mindre herregodset Bedcote, som lenge var byens navn og er i dag bevart i et gatenavn. Swinford er nevnt i et angelsaksisk charter fra rundt 950, og da stavet «Suineforde», et navn som også er nevnt undersøkelse i Domesday Book (1086) da herregodset var besatt av William Fitz Ansculf, en av de mektigste normanniske herrene. Han styrte sine eiendommer fra sin festning på bakketoppen i Dudley.[2]

Stourbridge har sitt navn fra elven Stour, som renner gjennom byen og har i århundrer utgjort grensen mellom Worcestershire og Staffordshire. Grensen ble dog flyttet noen km lengre nord i 1966 da det urbane distriktet Amblecote (tidligere i Staffordshire) ble lagt inn under borough Stourbridge. Dette opplegget varte i åtte år inntil det ble opphevet ved lokalmyndighetsloven av 1972 i 1974 da Stourbridge ble lagt inn under borough Dudley og ble en del av det større fylket West Midlands.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Stourbridge hos Wikivoyage