Stort jordfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Stort jordfly
Stort jordfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agrotis ipsilon
Hufnagel, 1766
Norsk(e) navn: stort jordfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Agrotis
Habitat: ofte tallrik på dyrket mark
Utbredelse: kosmopolitt

Stort jordfly (Agrotis ipsilon) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den forekommer nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort til ganske stort (vingespenn 40–56 mm), lyst gråbrunt eller gulbrunt nattfly. De kjennes vanligvis lett igjen på størrelsen kombinert med at det går en kraftig, svart, kileformet flekk ut fra nyremerkets ytterkant, utenfor denne er det to innoverrettede, svarte pileflekker. Ellers har forvingen er mørk strek som strekker seg ut fra roten (kombinert rotstrek og tappmerke) og et smalr svartkantet nyremerke. Bakvingen er hvitaktig, tynt skjellkledt og delvis gjennomsiktig, med en perleaktig glans, brune årer og brun bestøving langs ytterkanten.

Larven

Larven er lysbrun, kort og trinn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Det er en vandrende art som enkelte år dukker opp i store mengder. Det er usikkert om den formerer seg hos oss. Larvene lever i bakken på røttene av ulike urter. De voksne sommerfuglene kan dukke opp når som helst mellom mars og november, men hyppigst i august–oktober da bestandene lenger sør i Europa er store.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Arten er et betydelig skadedyr i jord- og hagebruk i litt varmere strøk over så godt som hele Jorden. Larvene kan angripe røttene på så ulike kulturplanter som kål, soyabønner, bomull, mais, jordbær, tomater og vinranker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stort jordfly er nokså nær en kosmopolitt, det vil si at den finnes over hele Jorden. Den er vanlig i varme og varm-tempererte områder, men fordi den vandrer mye dukker den også ofte opp nord og sør for disse områdene. I Norge er den funnet nord til Nordland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Agrotis ipsilon på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]