Storkobbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Storkobbe
Storkobbe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Erignathus barbatus
Erxleben, 1777
Norsk(e) navn: storkobbe,
blåsel
Hører til: selfamilien,
hundelignende rovpattedyr,
rovpattedyr
Habitat: hav
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for storkobbe

Storkobbe (Erignathus barbatus), også kalt blåsel eller bartesel, er en av de største selene i norske arktiske farvann. De er godt kjent på grunn av de lange fine bartene de har. Storkobben kan bli opptil 3,75 m lang, og veie oppmot 400 kg, men gjennomsnittlig veier de rundt 230 kg.

Storkobben opptrer stort sett alene i de isfylte delene av Barentshavet som regel i drivis, men sjelden blir den observert nedover langs norskekysten. Storkobbene kaster (føder) om våren og selungen veier rundt 35-40 kg og etter tre uker die periode veier selungene rundt 100 kg. Storkobbene har en komplisert diett der de spiser alt fra bunndyr til fisk og da spesielt polartorsk. Etter at ungen er ferdig diet, kommer parringsperioden der de voksne hannene skaper en undervannslyd («sang») for å tiltrekke seg hunnene. Storkobbene kan leve i 25-30 år i naturen, og tilhører de ekte selene (Phocidae).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Erignathus barbatus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Erignathus barbatus – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.