Storegut (diktsamling)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Storegut er en episk diktsamling av den norske forfatteren Aasmund Olavsson Vinje, utgitt i 1866. Mange av diktene hadde stått på trykk i Vinjes tidsskrift Dølen i 1865 – 1866. Det er episke dikt med lyriske innslag.

Olav Olavsson Edland, modell for Storegut, ble fødd på Nordigard i Edland (eller Æddan) i 1764. Han forsvant under gjeting i Bordalen sommeren 1791 og ble aldri funnet. Olav kan ha blitt drept av en uvenn som han var i krangel med på et bryllup fjorten dager tidligere. Olav var kjent for sin størrelse og uvanlige styrke. Vinje kan ha møtt bygdefolk som husket Olav eller Olavs far som døde i 1815.[1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

I diktene forteller legdekallen Olav om sitt liv og om sønnen Storegut. Selv om Vinje i forordet sier at det er en sann historie, er det flere episoder som ikke har rot i virkeligheten. Vinje forandret en del steds- og personnavn.[1] Dermed kan Storegut idealiseres. Det skapes et bilde av Telemark i gammel tid med både skolevesen, krigstjeneste, ting og marked. Storegut er den sterke mann som mange misunner, så han får mange fiender. Han blir med Kristian Lofthus til København for å klage på urett og blir fredløs etterpå, noe som fører til at han blir drept av en av sine fiender. Dette blander Vinje sammen med tradisjonelle folkediktningsmotiver når han forteller at Storegut blir bergtatt.

Storegut i ettertid[rediger | rediger kilde]

Det ble et populært verk og kom i nytt og noe omarbeidet opplag i 1868. Mange av diktene har viseform, noe som har gjort at de ble sunget, for eksempel gjelder det «Den dag kjem aldri», som ble sunget til en stevtone.

I 1951 kom det ut en praktutgave av verket med tresnitt av Harald Kihle.

Diktsamlingen var grunnlag for librettoen "Storegut" laget av Bergmund Waal Skaslien i 2000.[2]

I 2008 hadde Odd Nordstoga, Aasmund Nordstoga og Per Anders Buen Garnås et konsertprosjekt basert på verket. Her bruker de nye melodier på svært mange av sangene.

Storegutprisen deles ut ved litteraturdagene i Vinje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Edland, Åsulv: Storegut - kjempekaren som ikkje ville døy. Norsk tidend, nr 2, 2018, s. 18.
  2. ^ Bergmund, Bergens store gutt i Adresseavisen den 12. mai 2000.