Stjernøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stjernøya
Stierdná
Stjernøya.jpg
Geografi
PlasseringVest-Finnmark
Areal245,03[1] km² 
Lengde27 km 
Bredde16 km 
Høyeste punktKjerringa (960 moh )
Administrasjon
Norge Norge
FylkeTroms og Finnmark
Demografi
Befolkning54 (2019)
Befolkningstetthet0,22
Beliggenhet

Stjernøya (nordsamisk Stierdná) er ei øy i Troms og Finnmark. Den har et areal på 245,03 km². Øya er adskilt fra Seiland i øst av Rognsundet, fra Sørøya i nord av Sørøysundet, og fra fastlandet i sør av Stjernsundet. Den er delt mellom kommunene Alta (grunnkretsen Stjernøy), Hasvik (grunnkretsen Stjernvåg/Nordfjord) og Loppa (del av grunnkretsen Øksfjord). Bosetningen er konsentrert til grendene Store Kvalfjord og Pollen, begge i Alta kommune.

På sommeren er Stjernøya også sommerland for reindriftssamer fra Kautokeino. Fra april til oktober er øya tilholdssted for rundt 2000 reinsdyr og flere samiske familiegrupper, som i sommerhalvåret hvert år er mer eller mindre bofaste på øya.

På Stjernøya er det et steinbrudd for nefelinsyenitt. På grunn av faren for snøskred utløses fra tid til annen kontrolerte ras av gruveselskapet.

Stjernøya i 1920-årene[rediger | rediger kilde]

Stjernøya er historisk sett bosettningen til sjøsamene lang tid tilbake. I 1920-årene bodde det mange sjøsamer i ytre Rognsund. Rundt om i Russehamna, Pollen, Pollholmen, Kjerringfjorden, Store Kjerringfjorden, Kvinnenes, Gambukta, Vinterset, Nordmannsnes og flere andre plasser. I mange av de sjøsamiske familien var nordsamisk et hverdagsspråk.[2]

I den tiden livnærte man seg mye på fiske. I tillegg hadde mange hadde fjøsgammer, vanligvis med en ku, noen sauer og kanskje en gjeit.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Besøkt 15. februar 2016. 
  2. ^ «Rognsund bosetning». www.meron.no. Besøkt 21. april 2019. 
  3. ^ «Rognsund». www.meron.no. Besøkt 21. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]