Pasewalk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Langs bymuren i Pasewalk

Pasewalk er en by i det tyske forbundslandet Mecklenburg-Vorpommern med 12.100 innbyggere (2004). Byen har en severdig gammel bykjerne. Den befinner seg 20 km. vest for Tysklands grense mot Polen, og nærmeste større by på polsk side er Szczecin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Her var det en bosetting trolig allerede på 1000-tallet; stedet nevnet i alle fall i en familiekrønike. Navnet er dannet av de slaviske ordene poz (for en naturlig voll) og wolc (for ulv). Den første urkunde med det nåværende navnet Pasewalk er fra 1240. I 1276 omtales stedet for første gang som by ("civitas") men det antas at bysrettighetene er noe eldre.

Under historiens løp tilhørte byen forskjellige brandenburgske og pommerske grever. På 1300-tallet fikk byen en ringmur og på grunn av stadige krig ble det ikke bygd boligkvarterer utenfor muren. Som eneste by i den daværende regionen Uckermark var Pasewalk medlem i Hansaen.

Under trettiårskrigen ble byen nesten helt nedbrent av keiserlige enheter. Ved Freden i Westfalen i 1648 ble byen en del av Svenske Pommern og etter den store nordiske krig i 1720 tilhørte Pasewalk Preussen. Etter 1812 flyttet mange jøder fra østre regioner til byen.

Den industrielle revolusjonen fikk for Pasewalk flere gunstige konsekvenser. I 1863 fikk byen tilknytning til jernbanenettet med to kryssende linjer. Under denne tid ble mange hus bygs utenfor ringmuren.

I samband med nazisternas maktovertakelse ble byens synagoge brent og den jødiske gravlund ødelagt. I andre verdenskrigs sluttase ble store deler av byen skadet men den historiske ringmuren ble for det meste stående.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Pasewalk – bilder, video eller lyd

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pasewalk 1848 – 1945 Ein Jahrhundert vorpommerscher Stadtgeschichte von Carsten Plötz, 1999
TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.