Stephen Wiltshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stephen Wiltshire
Stephen Wiltshire IMG 2948 (30608754735) (cropped).jpg
Født24. april 1974[1][2]Rediger på Wikidata (46 år)
Stor-London[3]Rediger på Wikidata
Utdannet ved City and Guilds of London Art SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Illustratør[4], kunstner[4], kunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenenRediger på Wikidata

Stephen Wiltshire (født 24. april 1974 i London i England) er en arkitektonisk kunstner som har blitt diagnostisert med autisme eller autistisk savant.

Wiltshire er mest kjent for sin enestående evne til å tegne et nøyaktig bilde av et landskap etter å ha sett det bare én gang. Han studerte billedkunst og tegning ved City & Guilds Art College. Hans mange arbeider er populære over hele verden. Wiltshire var stum, og i en alder av tre år ble han diagnostisert som autist. Samme året døde hans far i en motorsykkelulykke. I en alder av fem år ble Stephen sendt til Queensmill School i London der han uttrykte sin interesse for tegning og maleri.

Wiltshire begynte å kommunisere gjennom sin kunst. I en alder av åtte år begynte han å tegne imaginære bylandskaper og biler. Hans lærere oppmuntret hans tegning og med deres hjelp lærte Wiltshire å snakke i en alder av fem år. I 1987 ble Wiltshire del av et BBC-program kalt The Foolish Wise Ones. En samling av hans tegninger og malerier ble utgitt samme år.

Mellom 1995 og frem til Wiltshire ble uteksaminert i 1998, deltok han på City and Guilds of London Art School i Lambeth i Sør-London. Etter å ha tatt korte helikopterturer over byene har han klart å tegne Roma, Hongkong, Frankfurt am Main, Madrid, Dubai, Jerusalem og London på enorme lerreter, dette bare etter å ha sett byene ovenfra i en kortere periode.

I 2006 ble Stephen Wiltshire utnevnt til medlem av Order of the British Empire for sin innsats for britisk kunst. I september 2006 åpnet Stephens eget galleri i Royal Opera Arcade, Pall Mall, London. 15. februar 2008 ble han av ABC News tildelt tittelen «Person of the Week». Stephens arbeider har vært gjenstand for mange TV-dokumentarer i årenes løp. Nevrologen Oliver Sacks skriver om ham i kapittelet «vidunderbarn» i sin bok. Wiltshire har selv publisert flere bøker. Den tredje boken hans Floating Cities havnet på Sunday Times' bestselgerliste.

I juli 2009 ble Wiltshire utnevnt til ambassadør for Children's Art Day i Storbritannia. Arbeidene hans er nå populære over hele verden. Blant nyere prosjekter er tegning av den australske byen Sydney. Under en auksjon da han besøkte Bermuda National Gallery, brøt salget av Wiltshires tegninger av Hamilton City alle daværende prisrekorder.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKDartists, «Stephen Wiltshire», RKD kunstner-ID 278487
  2. ^ rkd.nl, besøkt 22. august 2017
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014
  4. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. mars 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]