Steinbyen på Zanzibar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steinbyen på Zanzibar
   UNESCOs verdensarv   
Det arabiske fortet i Steinbyen
LandTanzanias flagg Tanzania
StedZanzibar
Innskrevet2000
Kriterium II, III, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 173
Steinbyen på Zanzibar ligger i Tanzania
Steinbyen på Zanzibar
Steinbyen på Zanzibar (Tanzania)

Steinbyen på Zanzibar (swahili: Mji Mkongwe, engelsk: Stone Town) er en gammel bydel i byen Zanzibarøya Unguja i Tanzania.

Beit-al-Ajaib, eller miraklenes hus, er et palass fra 1880-årene, bygget for representasjonsformål av sultan Seyyid Barghash, og senere brukt av koloniadministrasjonen

Byen er nå en del av verdensarven fordi den er et utmerket eksempel på et swahilisk handelssted på den afrikanske østkysten. Steinbyen var et knutepunkt for handelen i Indiahavet og Øst-Afrika inntil det afrikanske fastlandet ble kolonialisert, deretter ble mye av handelen flyttet til Mombasa og Dar-es-Salaam. Byen gjenspeiler kulturelle impulser fra Afrika, men også fra den indiske, europeiske, persiske og i særlig grad den arabiske kulturarven. Den fleste bygningene er fra midten av 1800-tallet.

Byen var et marked for slavehandelen, og for krydderhandel, blant annet med kryddernellik. Byens anglikanske domkirke står på tomten etter det tidligere slavemarkedet. Zanzibars symbolske betydning som monument over slavehandelen ligger ikke bare i at den var Øst-Afrikas største slavemarked, men også i at slaverimotstandere som David Livingstone brukte byen som base for sin virksomhet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]