Unguja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unguja
Geografi
PlasseringIndiahavet
ØygruppeZanzibar
Areal 1 666 km² km²
Lengde 83 kilometer
Bredde 37 kilometer
Høyeste punktMasingini (135 m)
Administrasjon
LandTanzanias flagg Tanzania
Autonomt områdeZanzibars flagg Zanzibar
Største bosetningZanzibar by (205 870)
Posisjon
Kart
Unguja
6°08′26″S 39°20′12″Ø

Unguja (swahili for Zanzibar) er den største og mest befolkede øya i Zanzibar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Zanzibars historie

Geografi[rediger | rediger kilde]

Unguja er en kupert øy, omtrent 85 km lang (nord-sør) og 30 km bred (øst-vest) på det bredeste, med et samlet areal på ca. 2600 km². Den ligger i den sørlige delen av Zanzibararkipelet i Det indiske hav, 59 km sør for den nest største øya i øygruppen, Pemba. Unguja er atskilt fra Tanzania av Zanzibarkanalen.

Unguja er omgitt av en rekke mindre øyer og holmer, med bare to av dem, Tumbatu og Uzi, er bebodd. Andre mindre øyer rundt Unguja inkluderer Bawe, Chapwani, Changuu, Chumbe, Kizingo, Kwale, Latham, Mautani, Miwi, Mnemba, Mwana wa Mwana, Nianembe, Popo, Pungume og Ukanga.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Unguja og de omkringliggende øyene er delt i tre regioner: Unguja Kusini (Sør-Zanzibar) med regionhovedstaden Koani, Unguja Kaskazini (Nord-Zanzibar) med regionhovedstaden Mkokotoni), og Unguja Mjini Magharibi (Vest-Zanzibar) med regionhovedstaden Zanzibar by).

Zanzibar er en del av Tanzania med en høy grad av autonomi. Den lokale regjeringen holder til i Steinbyen, gamlebyen i Zanzibar by, på vestkysten av Unguja.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Ifølge folketellingen i 2002 var innbyggertallet på Unguja 620 957, hvorav de fleste bor i regionen Zanzibar Urban.[1] Den største byen er hovedstaden Zanzibar City. Andre større bosetninger inkluderer Mbweni, Mangapwani, Chwaka, og Nungwi.

Det mest anvendte språket på øya er kiunguja («Ungujas språk»), som er en dialekt av swahili.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Unguja er øya i Zanzibar som har den mest utviklede reiselivsnæringen. Dette utgjør en betydelig del av Ungujas økonomi. Jordbruk (inkludert produksjon av krydder som nellik) og fiske er andre viktige inntektskilder. De fleste landsbyene langs østkysten baserer seg i stor grad på oppdrett av tang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tanzania Census 2002 : Analytical Report, vol. X» (PDF). National Bureau of Statistics. august 2006. [død lenke]