Stein Oskar Magell Paus-Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stein Oskar Magell Paus-Andersen (med varianter, jf. under) (kallenavn: Stompa) er den fiktive hovedpersonen i bøkene om Stompa. Kallenavnet Stompa har han fått etter de første bokstavene i navnet sitt, nemlig Stein Oskar Magell Paus Andersen. Stompa er elev på Langåsen pensjonatskole, fordi hans far jobber som forsker i USA. Han bor på Rom 304 som han deler med Bodø, Bergen, Nøtterø og Sørlandet. Hans mange velmente påfunn og skøyerstreker går som en rød tråd gjennom bøkene, og har det til felles at avslutningen ofte blir en helt annen enn det han hadde ment. Lektor Tørrdal er jevnlig offer for disse.

Stompas venner kommer fra hele Norge, og har kallenavn etter byen/stedet de kommer fra. Hans beste venner er Bodø, Bergen og Nøtterø.

Historiene om Stompa er blant annet blitt til hørespill, hvor Stompas stemme blir gitt av Lars Nordrum, og filmer, der Stompa blir spilt av både Ole Enger og Rolf Kirkvaag jr.

Etternavnet er i bøkene tildels skrevet Paus-Andersen med bindestrek[1] og tildels Paus Andersen uten bindestrek,[2] og kan da oppfattes som et dobbelt etternavn uten bindestrek. Mellomnavnet Magell er både skrevet Magell[1] og Magel[3] i bøkene. Navneforsker Ivar Utne bruker navnet som eksempel i boken Hva er et navn? Tradisjoner, navnemoter, valg av fornavn og etternavn (2011).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jf. f.eks. Stompa passer gullfisk, Grieg, 1965, s. 5 (faksimile Cappelen, 1991, s. 5). Også i filmen Stompa til Sjøs! (1967) vises navnet som Paus-Andersen i en avisartikkel skrevet av Stompa og i Stompas identitetspapirer.
  2. ^ Jf. f.eks. Stompa og Stine, Cappelen, 1997, s. 8
  3. ^ Jf. f.eks. Stompa og agenten, Cappelen, 1997, s. 6