Stefan Regmunt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stefan Regmunt
Født20. juni 1951Rediger på Wikidata (72 år)
Krasnystaw
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1976–), psykolog, katolsk biskop (1995–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedJohannes Paul II katolske universitet i Lublin
NasjonalitetPolen
Våpenskjold
Stefan Regmunts våpenskjold

Stefan Regmunt (født 20. juni 1951 i Krasnystaw i Polen) er en polsk katolsk teolog og biskop emeritus av Zielona Góra-Gorzów.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han gikk på barneskolen i hjembyen. I 1965 flyttet han sammen med foreldrene til Jedlina-Zdrój i Nedre Schlesien. Etter endt utdanning fra videregående gikk han inn på seminaret til erkebispedømmet Wroclaw. Med avbrudd for militærtjenesten studerte han ved det pavelige teologiske fakultetet i Wroclaw.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest 29. mai 1976 i Wroclaw-katedralen av metropolitanerkebiskop kardinal Henryk Gulbinowicz. Han begynte som prest i menighetstjeneste, og studerte så psykologi ved Det katolske universitet i Lublin fra 1981. Fra 1986 til 1992 var han prefekt og viserektor for det erkebiskoppelige presteseminar i Wroclaw.

Ved opprettelsen av bispedømmet Legnica i 1992 ble han inkardinert i det nye bispedømmes presteskap. Biskop Tadeusz Rybak utnevnte Regmunt til den første rektor ved sitt seminar i Legnica i mars. Han var foreleser ved seminaret og den teologiske høyskole i Legnica og ved det pavelige teologiske fakultet i Wroclaw. Fra 1992 til 1994 var han direktør for katekeseutdannelsen i Legnica.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 3. desember 1994 utnevnte pave Johannes Paul II ham til hjelpebiskop i Legnica og titulærbiskop av Castellum Medianum. Paven bospeviet ham personlig den 6. januar 1995 i Peterskirken i Roma. Medkonsekratorer var kuriebiskopene kardinak Giovanni Battista Re og kardinal Jorge María Mejía.

Den 29. desember 2007 utnevnte pave Benedikt XVI ham til biskop av Zielona Góra-Gorzów. Den høytidelige innesettelse der fant sted den 19. januar 2008 i Maria-katedralen i Gorzów Wielkopolski, og den 26. januar 2008 i St. Hedwigs ko-katedral i Zielona Góra.

I den polske bispekonferansen var Regmunt leder av arbeidsgruppen for helsetjenester. Den 5. januar 2011 utnevnte pave Benedikt XVI ham til medlem av Det pavelige råd for helsesjelesorg.

Den 25. juni 2021 informerte erkebiskop Wojciech Polak, fra den polske bispekonferanses avdeling for beskyttelse av barn og ungdom, at i forbindelse med rapporter om biskopens forsømmelser angående seksuelle overgrep mot mindreårige begått av to prester i Zielona Góra-Gorzów bispedømme, hadde Den hellige stol etter saksbehandling i pakt med Kirkeloven og motu propriet Vos estis lux mundi, var biskopen blitt forbudt ham å delta i feiringer og offentlige tilstelninger i bispedømmet, delte i dbispekonferanses arbeide, og fordret at Zielona Góra-Gorzów bispedømme deltok i finansiering av motvirkelse av seksuelle overgrep mot mindreårige[1]. Som reaksjon på Pavestolens avgjørelse, kom bispedømmet Zielona Góra-Gorzów med en uttalelse som beklaget sine feil og feil og forsømmelser, og informerte om at det ville følge de mottatte føringer[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ K. Hypki: Komunikat delegata kep ds ochrony dzieci i mlodziezy dotyczacy sygnalizowanych zaniedban biskupa Stefana Regmunta zachod.pl, 2020-03-03, lest 2020-03-04
  2. ^ Komunikat rzecznika prasowego, diecezjazg.pl, 2021-06-25, lest 2021-06-26.
  3. ^ catholic-hierarchy.org regmunt, lest 21. november 2021