Stefan Banach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stefan Banach
Stefan Banach
Stefan Banach på et polskt frimerke.
Født 30. mars 1892
Kraków
Død 31. august 1945 (53 år)
Lviv
Begravet Q1316721
Yrke matematiker
Statsborger i Polen
Medlem av Q958769
Alma mater Lvivs universitet
Institusjoner Lvivs universitet
Område Matematikk
Akademisk veileder Hugo Steinhaus
Kjent for Banachrom

Stefan Banach (født 30. mars 1892 i Kraków, død 31. august 1945 i L'viv, i det daværende Sovjetunionen, nå Ukraina) var en dyktig matematiker fra Polen. Han var en av de viktigste personene i den såkalte Lwow-skolen i matematikk i Polen før krigen. Som matematiker var han i stor grad selvlært, og hans geni ble tilfeldigvis oppdaget av Juliusz Mien og senere av Hugo Steinhaus.

Da 2. verdenskrig startet var Banach president i Polens matematiske selskap og professor ved Universitetet i Lwow. Siden han var korresponderende medlem av Vitenskapsakademiet i Ukraina og på god fot med sovjetiske matematikere, fikk han beholde stillingen sin til tross for Sovjetunionens invasjon av byen i 1939. Banach overlevde den påfølgende brutale tyske okkupasjonen fra juli 1941 til februar 1944. Helsen hans ble dårligere under okkupasjonen, og han utviklet lungekreft. Etter krigen ble Lwow innlemmet i Sovjetunionen, og Banach døde der. Han er gravlagt ved Lychakivskyj-gravplassen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
matematikkstubbDenne matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)