Stefan Banach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stefan Banach
عالم الرياضيات البولندى ستيفان بناخ.jpg
Stefan Banach på et polskt frimerke.
Født 30. mars 1892
Kraków
Død 31. august 1945 (53 år)
Lviv
Begravet Q1316721
Utdannelse Q1817355
Yrke matematiker, universitetslærer
Nasjonalitet Polen
Medlem av Polska Akademia Umiejętności
Alma mater Lvivs universitet
Institusjoner Lvivs universitet
Område Matematikk
Akademisk veileder Hugo Steinhaus
Kjent for Banachrom

Stefan Banach (født 30. mars 1892 i Kraków, død 31. august 1945 i L'viv, i det daværende Sovjetunionen, nå Ukraina) var en dyktig matematiker fra Polen. Han var en av de viktigste personene i den såkalte Lwow-skolen i matematikk i Polen før krigen. Som matematiker var han i stor grad selvlært, og hans geni ble tilfeldigvis oppdaget av Juliusz Mien og senere av Hugo Steinhaus.

Da 2. verdenskrig startet var Banach president i Polens matematiske selskap og professor ved Universitetet i Lwow. Siden han var korresponderende medlem av Vitenskapsakademiet i Ukraina og på god fot med sovjetiske matematikere, fikk han beholde stillingen sin til tross for Sovjetunionens invasjon av byen i 1939. Banach overlevde den påfølgende brutale tyske okkupasjonen fra juli 1941 til februar 1944. Helsen hans ble dårligere under okkupasjonen, og han utviklet lungekreft. Etter krigen ble Lwow innlemmet i Sovjetunionen, og Banach døde der. Han er gravlagt ved Lychakivskyj-gravplassen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
matematikkstubbDenne matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)