Steen Clausen Bille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steen Clausen Bille
Steen Bille (Mariakirken).jpg
detalj fra Steen Bille og hustru Kirsten Lindenows gravsten i Sankta Maria kirke, Helsingborg
Født14. november 1527
Død5. januar 1586 (58 år)
Gravlagt Sankt Maria kirke
Far Claus Bille
Søsken Beate Clausdatter Bille
Barn Anders Steensen Bille
Beskjeftigelse Dommer
Nasjonalitet Danmark
Vandås, Wanaas eller Vanås, hvor Steen Bille ble født
Rester av Herrevad Kloster

Steen Bille til Vandås (14. november 1527 på Vandås – 5. januar 1586 i Nivå) var en dansk landsdommer.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i en tid hvor familien hans var en av de mektigste i Danmark. Han var sønn av Claus Bille til Lyngsgård og Lisbeth Jensdatter. Han ble først utdannet hjemme av foreldrene, men ble senere sendt i skole i Dragsmark kloster i Båhuslen, Norge.[1] Senere ble Steen sendt videre til sin farbror, Torbern Bille, som var erkebiskop i Lund. Denne innehadde benediktinerklosteret Bosø kloster i Skåne, og her blant skoger, sjøer og nonner, satte Torbern ham i skole.

Han var på fem års utdannelsesopphold i Frankrike og reiste også til England, Skottland og Tyskland. Så vendte han tilbake til Danmark og fikk en plass i kanselliet. Her fikk han gjort flittig bruk av de språk han hadde tilegnet seg i utlandet (i tillegg til latin og dansk), for kong Christian III sendte ham til ambassader både i Skottland og Frankrike.

Etter fem år i kanselliet vendte han tilbake til Skåne, hvor han fikk Västersted i len for 1600 danske mark, et gods som også faren hans tidligere hadde vært i besittelse av.[2] Han var nå 28 år gammel, og fortsatte med å underlegge seg skånske områder. Fra faren, som døde i 1558, arvet han både Vanås og Råbeløv slott.

Ved giftemål med Kirstine Lindenow i 1559, fikk han også Sellerup i Jylland, som han senere byttet til Næsbyholm i Skåne.

Herrevad[rediger | rediger kilde]

Under syvårskrigen var han i den urolige landsdelen Vestre Gøinge Herred som militær leder og som kongens loyale støtte, ikke minst i pengesaker. Mens krigen raste, fikk han i oppgave å administrere Herrevad kloster. Dette klosteret hadde større jordbesittelser enn alle hans egne gods til sammen.

Han passet godt inn i rollen som leder av det gamle klosteret. Han kjente Skåne godt, og hadde erfaring med å drive store landeiendommer, slik som Herrevad hadde. Hans karakter var til tross for sine militære meritter, av typen ydmyk kristen hvilket sikkert ikke gjorde kontakten til klosterets beboere unødig komplisert.

Ifølge en ansatt ved klosteret, Morten Hanssøn, skal Steen ha vært både snill og vennlig med en stor pietetsfølelse. Han skal videre ha stått på både tjenere og undersåtters side, og iøvrig opptrått rettferdig overfor både rike og fattige, uten å være puritansk og kjedelig. Fattige studenter søkte til ham, for han var kjent for å hjelpe den som var interessert i de boklige kunster.[3] Dette kom ikke minst hans nevø Tycho Brahe til gode, da denne fikk låne bygningene på Herrevad til å bygge et laboratorium for stjernekikking.

Steen Bille hadde pådratt seg en kronisk hosten under krigene østpå, som omsider fikk has på ham i 1586. Han døde på vei i sin kane ved Nivå 5. januar 1585 under en reise til København. Han hadde da vært hjemsøkt av sykdom i ni år.[4]

Nederst på vestveggen i nordre skideskip, i Sankt Maria kirken i Helsinborg,ses en fornem renessansegravsten over landsdommer Steen Bille og hustru Kirstine Lindenow, som døde først i 1604. Hun skal ha ført et stort hoff på Herrevad. Ekteskapet var barnløst i 17 år, inntil paret fikk to sønner og en datter.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christianson, John Robert: Herrevad Abbey and Tycho Brahe's Uranienborg, University of Minnesota, 1964
  2. ^ Christianson, John Robert: Herrevad Abbey and Tycho Brahe's Uranienborg, University of Minnesota, 1964
  3. ^ Christianson, John Robert: Herrevad Abbey and Tycho Brahe's Uranienborg, University of Minnesota, 1964
  4. ^ http://runeberg.org/dbl/2/0245.html Dansk biofgrafisk Lexikon
  5. ^ http://runeberg.org/dbl/2/0245.html Dansk biofgrafisk Lexikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]