State of Play (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
State of Play
Generell informasjon
Utgivelsesår17. april 2009 (USA)
22. april 2009 (UK)
May 28. mai 2009 (AUS)
Prod.landUSAs flagg USA
Storbritannias flagg Storbritannia
Lengde127 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKevin Macdonald
ProdusentAndrew Hauptman
Tim Bevan
Eric Fellner
ManusforfatterMatthew Michael Carnahan
Tony Gilroy
Peter Morgan
Billy Ray
Paul Abbott (TV-serie)
MusikkAlex Heffes
SjeffotografRodrigo Prieto
KlippJustine Wright
Foran kamera
MedvirkendeRussell Crowe
Ben Affleck
Rachel McAdams
Helen Mirren
Robin Wright Penn
Jason Bateman
Jeff Daniels
Annen informasjon
Budsjett$60 millioner
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

State of Play er en amerikansk politisk thrillerfilm fra 2009, regissert av Kevin Macdonald og med Russell Crowe, Ben Affleck og Rachel McAdams i hovedrollene.

Filmen er basert på den britiske kritiker-roste mini-serien ved samme navn, som ble sendt på BBC One i 2003. Filmen forteller historien om en journalists (Russell Crowe) fordypning i det mistenkelige dødsfallet til en kongressmanns (Ben Affleck) sekretær. Handlingen i den seks timer lange TV-serien er kortet ned til en to timers spillefilm, og handlingen er lagt til Washington, D.C.. Macdonald uttrykte at filmen er influert av 1970-tallets film, og utforsker spørsmålene rundt journalisters uavhengighet og relasjonene mellom politikere og pressen. Manuset til filmen ble skrevet av Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy, Peter Morgan og Billy Ray. Filmen ble utgitt i USA 17. april 2009, og gikk på norske kinoer fra 1. mai samme år.

Handling[rediger | rediger kilde]

En natt blir en tyv som forsøker å flykte gjennom Georgetown i Washington, D.C., skutt av en mann som bærer en koffert. En person som er vitne til hendelsen blir også skutt av drapsmannen, og vitnet blir liggende i koma. Neste morgen blir en ung kvinne drept av et tog på Washingtons metro, i det som ser ut til å være selvmord. Kongress-medlem Stephen Collins (spilt av Ben Affleck) får vite at den unge kvinnen var Sonia Baker, som arbeidet for ham. Stephen Collins, som tidligere hadde militær erfaring, leder en etterforskning av PointCorp, en privat forsvarsentreprenør med kontroversielle operasjoner som involverer leiesoldater.

Collins forteller sin gamle venn Cal McAffrey (spilt av Russell Crowe) at han hadde en affære med Sonia. Hun sendte ham en munter video-melding kort tid før hennes død, noe Collins mener er inkonsekvent og uvanlig oppførsel for noen som planlegger å begå selvmord. Cal og hans redaktør, Cameron Lynne (spilt av Helen Mirren) oppdager at Sonias død fant sted i en av bare tre blinde flekker i systemets kameraovervåkning. Cal mener at skuddvekslingen i Georgetown i Washington, D.C er relatert til Sonias død, og han finner en kobling mellom tyven og en hjemløs jente som gir ham fotografier som tyven, en venn av henne, stjal fra drapsmannens koffert. Bildene viser overvåkningsbilder av Sonia som snakker med en velkledd mann.

Della Frye (spilt av Rachel McAdams) er reporter for samme avis som Cal, besøker sykehuset hvor vitnet til skytingen gjenvinner bevissthet, men vitnet blir snart drept av en usett skarpskytter. Det blir senere avslørt at PointCorp tjener flere milliarder dollar hvert eneste år fra deres leiesoldat-virksomhet. Cal snakker med Stephens Collins igjen, som forteller at PointCorp planlegger å skaffe seg samtlige kontrakter med amerikanske myndigheter innen overvåkning og forsvar - og dermed privatisere hele USAs sikkerhet. Cal oppdager hvor den mistenkte leiemorderen befinner seg, og kontakter politiet. Men mannen forsvinner, etter at han skyter mot Cal.

Della oppdager identiteten til den velkledde mannen som snakket med Sonia på fotografiene fra tyven. Mannen heter Dominic Foy, en direktør for et datter-selskap av PointCorp. Cal utpresser Foy til å snakke om hans aktiviteter med Sonia, og hun tar opptak av samtalen. Foy røper at Sonia fikk betalt for å spionere på Stephen Collins, og forføre ham for å få informasjon for PointCorp. Men Sonia ble forelsket i Collins, og var gravid med barnet hans da hun ble drept. Før avisen til Cal skal trykkes, går Collins offentlig ut med hans undersøkelser av PointCorp.

Collins kone Anne, avslører at hun vet hvor mye penger Sonia mottok fra PointCorp. Cal innser at Collins allerede visste om Sonias arbeid for PointCorp. Cal lurer på hva Collins ville ha gjort hvis han visste at han hadde blitt lurt, og om Collins selv er forbundet med Sonias morder. Ett gammelt fotografi av Collins fra hans tidligere militære dager, hvor han står sammen med leiemorderen, bekrefter Cals mistanker. Collins røper at han lenge hadde vært mistenksom overfor Sonia, og at han leide leiemorderen for å holde ett øye med henne. Leiemorderen viser seg å være Collins tidligere kollega Robert Bingham fra militæret, hvis liv Collins en gang hadde reddet. Collins forteller at Bingham hatet PointCorp mer enn Collins selv gjorde, men at Bingham skal ha drept Sonia uten tillatelse fra Collins.

Cal forteller Collins at han har tre minutter på å forlate kontoret hans før politiet dukker opp, ettersom Cal allerede har kontaktet dem. Da han forlater bygningen, blir Cal konfrontert av Bingham, men politiet kommer og skyter Bingham. Cal går deretter til kontoret sitt i redaksjonen, og sammen med Della skriver de en artikkel om alt som har skjedd som avslutter med å fortelle at Collins ble arrestert og siktet for flere lovbrudd.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]