Washingtons metro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Washington Metro
Washington har en rask tunnelbane, med en toppfart på 95 km/t og en gjennomsnittsfart på 53 km/t
Basisdata
TransporttypeTunnelbane
StedWashington, DC, USA
Åpnet1976
Drift
OperatørWashington Metropolitan Area Transit Authority
Sporlengde171 km
SporviddeStandard 1435 mm
Elektrifisering750V likestrøm, 3. strømskinne
Antall linjer5 + 1 under bygging
Antall stasjoner86

Washingtons undergrunnsbane (Washington Metro) er ryggraden i Washington D.C.s kollektivtransportsystem, og ble innviet i 1976. Man hadde tatt sikte på det året ettersom det var USAs 200-årsjubileum. Tunnelbanen var et svar på den vanskelige trafikksituasjonen i Washingtonområdet, med sin raskt økende befolkning. Ettersom Washington ble bygget på lavtliggende myrområder ved elven Potomac, innebar grunnvannshøyden at omfattende fortettingsarbeider måtte utføres.

Rutekart

Stasjonene kjennetegnes av lyse vegger, romlighet og renhet samtidig med at det er svært få kommersielle rom. Dette var også intensjonene da tunnelbanesystemet ble bygd; man ville unnvike å ta etter New York Citys mørke og lave stasjonsrom.

Planleggingen av systemet begynte i 1960, bevigningevedtakene ble fattet i 1966 og byggingen tok til i 1969. Det tok syv år før det første avsnittet ble åpnet for trafikk.

Tunnelbanesystemet i Washington er blant de største i USA, og det planlegges nye utbygginger. En Silver Line er under utbygging utover i de vestlige forsteder i retning Tyson's Corner og helt ut til Washington Dulles International Airport i Virginia.

Innen sentrumsområdet har bydelen Georgetown ikke noen metro ettersom befolkningen der var negative i første omgang.

Denne t-banerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.