Stanley lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stanley lufthavn
Stanley Airport
Stanley-Airport.JPG
IATA: PSY – ICAO: SFAL
Basisdata
FlyplasstypeSivil
OperatørFalkland Islands Government
BetjenerFalklandsøyene
BeliggenhetØst-Falkland
Åpnet1979
Høyde23 m / 75 ft
51°41′8″S 57°46′40″W
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
09/27 918 3 013 Asfalt
Map
Stanley lufthavn
51°41′08″S 57°46′40″V

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Stanley lufthavn er en flyplass på Falklandsøyene, tre kilometer utenfor hovedstaden Stanley. Lufthavnen er den eneste sivile flyplassen med fast dekke på øyene. Den er offentlig drevet og benyttes for flygninger internt på øyene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frem til 1972 var det ingen flystriper på Falklandsøyene med fast dekke, og alle reiser til øyene måtte foretas sjøveien. På begynnelsen av 1970-årene bestemte Falkland Islands Company seg for å avskaffe den månedlige forsyningsruten til Montevideo, noe som økte ønsket om en flyrute til det søramerikanske fastlandet.

I 1971 startet det argentinske luftforsvaret flygninger fra Comodoro Rivadavia med Grumman HU-16 Albatross amfibiefly operert av det militære flyselskapet Líneas Aéreas del Estado (LADE). Den 15. november 1972 åpnet en midleridig flystripe som var blitt etablert ved Hookers Point i østenden av Port Stanley. Flytypen som ble benyttet var Fokker F28 Fellowship, fremdeles med Comodoro Rivadavia som destinasjon. Ruten ble opprettholdt frem til 1982, og var den eneste forbindelsen til øyene. I 1978 ble rullebanen ødelagt av uvær[1], men året etter sto en permanent rullebane klar ved Cape Pembroke. Lufthavnen og den 1200 meter lange rullebanen ble offisielt åpnet 1. mai 1979 av Vivian Fuchs. Lufthavnen ble umiddelbart base for Falkland Islands Government Air Service (FIGAS) og selskapets flåte av Britten-Norman Islander og de Havilland Canada DHC-2 Beaver.

Royal Air Force benyttet også flyplassen til flygninger for å forsyne og forsterke den britiske garnisonen.

Falklandskrigen[rediger | rediger kilde]

Under Falklandskrigen i 1982 ble lufthavnen okkupert av argentinske styrker. Den relativt korte rullebanen hindret det argentinske luftforsvaret å utplassere sine mest avanserte jagerfly, men en rekke fly beregnet på luftstøtte og rekognosering var stasjonert her.

Den 1. mai 1982 startet Royal Air Force bombing av flyplassen. I løpet av konflikten ble flyplassen angrepet med 237 bomber, 1200 granater fra skip og 16 missiler.[2] Flyplassen ble imidlertid aldri fullstendig stengt.

RAF Stanley[rediger | rediger kilde]

Fra Stanley lufthavn i 1984, før åpningen av RAF Mount Pleasant

Etter krigen tok Royal Air Force over flyplassen og omdøpte den RAF Stanley. Rullebanen ble forlenget og landingsbremsewirer installert for å kunne stasjonere jagerfly av typen RAF F4 Phantom for luftforsvar av øyene. I tillegg sørget C-130 Hercules transportfly for tankstøtte og transport for oppgaver på Sør-Georgia.

I 1985 åpnet RAF Mount Pleasant. I april 1986 ble Stanley lufthavn igjen sivil og forlengelsen av rullebanen ble fjernet. En flyrute fra Chile benyttet lufthavnen på begynnelsen av 1990-tallet, men internasjonale flygninger foregår hovedsakelig fra Mount Pleasant siden 1985.[1]

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Falkland Islands Government Air Service (FIGAS) opererer flere Britten-Norman Islander for innenriksflygninger fra Stanley lufthavn. Flyplassen benyttes også av British Antarctic Survey, som opererer en forbindelse mellom Falklandsøyene og forskningsstasjonen RotheraDen antarktiske halvøy med en de Havilland Canada Dash 7.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Stanley Airport Celebrates 25th Birthday» Arkivert 27. september 2008 hos Wayback Machine. Penguin News, mai 2004
  2. ^ Commodore Ruben Oscar Moro La Guerra Inaudita, 2000 ISBN 987-96007-3-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]