Stanley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stanley
Stanley
Stanley, fra luften

Våpen

Land Storbritannia Storbritannia
Oversjøisk territorium Falklandsøyene Falklandsøyene
Øy Øst-Falkland
Status By (town) og hovedstad
Befolkning 2 115 (2006)

Se også Stanley (navn) eller Stanley (selskap)

Stanley (tidligere Port Stanley) er hovedstaden, og den eneste byen på Falklandsøyene. Byen har cirka 2 100 innbyggere, og er det sørligste administrative stedet i verden. Stanley ligger på øya Øst-Falkland.

Bosetningen i Stanley begynte i 1843 og byen ble administrasjonssenter i juli 1845. Byen er oppkalt etter Edward Geoffrey Smith-Stanley som var forsvarsminister og hadde ansvaret for de britiske koloniene på den tiden.

Stanley har vært en viktig by for den britiske marinen. Her hadde krigsskipene deres base mens de utkjempet slaget ved Falklandsøyene under den første verdenskrig. Byen hadde også en stor rolle i andre verdenskrig, mens den krigen verden kjenner best til i dag er Falklandskrigen i 1982, da Argentina og Storbritannia utkjempet en 72 dagers krig om retten til øykolonien. 7 000 argentinske soldater gikk i land og Storbritannia svarte med å sende nesten hele flåten og cirka 20 000 soldater.

På havna i Stanley ligger vraket av stålbarken «Lady Elizabeth», som forliste ved Falklandsøyene helt på begynnelsen av 1900-tallet. Skipet var bygd i England, men hørte hjemme i Arendal da det forliste.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]