Stanley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stanley
Aerial photo Port Stanley edit.jpg
Stanley, fra luften

Våpen

LandStorbritannia Storbritannia
Oversjøisk territoriumFalklandsøyene Falklandsøyene
ØyØst-Falkland
StatusBy (town) og hovedstad
Oppkalt etterEdward Geoffrey Smith-Stanley
Befolkning2 115 (2006)
Høyde o.h.51 meter
Nettsidewww.falklandislands.com/
Posisjonskart
Stanley ligger i Falklandsøyene
Stanley
Stanley
Stanley (Falklandsøyene)

Stanley
51°41′38″S 57°50′58″V

Stanley (tidligere Port Stanley) er hovedstaden, og den eneste byen, på Falklandsøyene. Byen har cirka 2 100 innbyggere og er det sørligste administrative stedet i verden. Stanley ligger på øya Øst-Falkland.

Bosetningen i Stanley begynte i 1843 og byen ble administrasjonssenter i juli 1845. Byen er oppkalt etter Edward Geoffrey Smith-Stanley som var forsvarsminister og hadde ansvaret for de britiske koloniene på den tiden.

Stanley har vært en viktig by for den britiske marinen. Her hadde krigsskipene deres base mens de utkjempet slaget ved Falklandsøyene under den første verdenskrig. Byen hadde også en stor rolle i andre verdenskrig, mens den krigen verden kjenner best til i dag er Falklandskrigen i 1982, da Argentina og Storbritannia utkjempet en 72 dagers krig om retten til øykolonien. 7 000 argentinske soldater gikk i land og Storbritannia svarte med å sende nesten hele flåten og cirka 20 000 soldater.

På havna i Stanley ligger vraket av stålbarken «Lady Elizabeth», som forliste ved Falklandsøyene helt på begynnelsen av 1900-tallet. Skipet var bygd i England, men hørte hjemme i Arendal da det forliste.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]