Lake Superior

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 47°26′54,679″N 87°4′39,493″V

Lake Superior (mørkere blå) og de andre innsjøene som inngår i De store sjøer.

Lake Superior (på norsk også Øvresjøen, fransk lac Supérieur) er den nest største av De store sjøer som ligger på grensen mellom Canada og USA. Den grenser til Ontario i Canada, Minnesota, Wisconsin og Michigan i USA. De andre store innsjøene i området er Ontariosjøen, Eriesjøen og Michigan-Huronsjøen. Lake Superior har tradisjonelt vært regnet som den største av De store sjøer da Michigansjøen og Huronsjøen har vært regnet som to separate sjøer, men hydrologisk sett er disse én sammenhengende sjø der de to delene forbindes via det åtte kilometer brede og 37 meter dype Mackinacstredet.[1]

Lake Superior er med sine 82 000 km² verdens nest største ferskvannsinnsjø i areal, bare Michigan-Huronsjøen er større. Kaspihavet er også større, men består av saltvann og Bajkalsjøen i Sibir har større volum. Største lengde og bredde er henholdsvis 563 og 257 kilometer. Middeldybden er 149 meter og den er 406 meter dyp på det dypeste og inneholder 12 232 km³ vann.

Strendene, inkludert øyene, har en total lengde på 4 393 kilometer. Den største øyen i innsjøen er Isle Royale. Over 200 elver har sitt utløp i sjøen, de største er Nippigon River, St. Louis River, Pigeon River, Pic River, White River, Michipicoten River og Kaministsquia River.

Viktige byer ved Lake Superior er Duluth, Thunder Bay, Marquette, Sault Ste. Marie, Ontario og Sault Ste. Marie, Michigan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Michigan and Huron: One Lake or Two ? fra Pearson Education, Inc: Information Please Database, 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]