Større båndmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Større båndmetallfly
Større båndmetallfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Diachrysia chrysitis
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: større båndmetallfly[1]
(vanlig båndmetallfly)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Diachrysia
Habitat: mange ulike
Utbredelse: den palearktiske sone

Større båndmetallfly (Diachrysia chrysitis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt nord til Nordland i Norge. Arten er meget nærtstående til mindre båndmetallfly (Diachrysia stenochrysis), det er usikkert om de to bør betraktes som egne arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 35 – 39 mm) nattfly, vingene brune med to brede metallbånd. Den ligner sterkt på mindre båndmetallfly (Diachrysia stenochrysis), men denne har nesten alltid de to metalliske båndene forbundet med en bred bro. Forkroppen er gulbrun med en høy tverrkjøl av oppstående, hårlignende skjell og en oppstående skjelldusk over scutellum. Forvingens grunnfarge er brun, men store delen av overflaten er dekket av to brede, grønnaktig gullglinsende tverrbånd, det ytre av disse når ut til ytterkanten. Båndene er ofte forbundet med en smal bro i vingens bakre del. Nyre- og ringmerkene er svartkantet, men skiller seg ikke i farge fra resten av vingen. Ringmerket er vanligvis delt i to små ringer. Bakvingen er gråbrun med brungule frynser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den kan finnes i mange ulike habitater. Larvene, som overvintrer, lever på brennesle (Urtica dioica) og andre lave planter. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli, i sør kan de også ha en andre generasjon som flyr i august – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over hele Europa og østover i alle fall til det vestlige Sibir. Utbredelsen lenger øst i Asia er uklar siden arten har blitt forvekslet med flere lignende arter. I Norge er den vanlig nord til Nord-Trøndelag, det finnes også ett funn fra Nordland.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. juli 2020. Besøkt 23. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, vanlig båndmetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Diachrysia chrysitis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]