Charlotte Rampling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charlotte Rampling

Charlotte Rampling (født 5. februar 1946 i Sturmer i Essex, England) er en engelsk skuespiller og tidligere modell (hennes høyde er 170 cm).

Rampling har gått på skole i Frankrike, Jeanne d'Arc Académie pour Jeunes Filles i Versailles, og i England, St. Hilda's School i Bushey, Hertfordshire. Etter at hun begynte sin skuespillerkarriere i en alder av 17 år ved å spille i reklamefilmer og arbeide som en modell var hennes første skritt i filmen en ukredittert rolle hvor hun sto på vannski i Richard Lesters film Hvordan få suksess hos kvinnen i 1965, og den ble fulgt opp året etter med en rollen som Meredith i filmen Georgy Girl. Etter dette blomstret hennes filmkarriere både i engelske som franske filmer.

Til tross for hennes tidlige suksess, fortalte hun avisen The Independent, «var vi ikke lykkelige. Det var et mareritt, bryte regler og alt det der. Alle andre synes å ha det moro, men de tok så mye dop at de ikke visste noe uansett.»[1]

Rampling tok ofte roller hvor hun portretterte en skurk eller en hundjevel, men et unntak var i en episode av The Avengers som den kvinnelige revolvermannen Hana Wilde hvor hun nær stjal hele bildet fra stjernene Patrick Macnee og Diana Rigg. Hun har ofte hatt kontroversielle roller som i Nattportieren (1974) hvor hun spilte en tidligere konsentrasjonsfange som blir innviklet i et sado-masochistisk forhold med sin tidligere vokter, spilt av Dirk Bogarde.

Hun forble populær i løpet av 1990-tallet og ble navngitt i en episode av TV-komedien Absolutt fabelaktig som en kjendis som Edina Monsoon (spilt av Jennifer Saunders) håpet å imponere. Hennes film i 2005 i en alder av 59 var Laurent Cantets Mot sør (Vers le Sud) om kvinnelige sexturisme. Hun spilte Helen, en professor i fransk litteratur og en singel englender som ferier i Haiti for å få den seksuelle oppmerksomhet som hun ikke har fått hjemme.

Rampling ble nominert til en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for dramafilmen 45 år i 2016.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

I 1972 giftet hun seg med skuespilleren Bryan Southcombe og de levde i en ménage à troIs med en mannlig modell.[2] Før hun skilte seg fra Southcombe fikk hun et barn, Barnaby, som i dag er en fjernsynsregissør. I 1978 giftet hun seg med den franske komponisten Jean Michel Jarre og fikk en sønn med ham, tryllekunstneren David Jarre. Ekteskapet ble oppløst på slutten av 1990-tallet da hun fant ut via dagsavisene at Jarre hadde utenomekteskapelige forhold til andre kvinner.

Hun har uttalt at hun akter å gifte seg med Jean-Noel Tassez, en forretningsmann og hennes forlovede siden 1998. Hun har rost Francois Ozon for føre henne tilbake til filmen igjen på 2000-tallet, en periode hvor hun forsonte seg med sin søster Sarahs død på 1960-tallet. Familien har holdt detaljene skjult for hennes mor inntil hun døde i 2001. Hennes søster skjøt seg selv i Argentina i 1966 i en alder av 23 år etter å ha spontanabortert.

I 2000 ble Rampling æret med offisergraden av ordenen Order of the British Empire.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Filmografi (Utvalg)[4][rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sholto Byrnes (03.06.2005). Charlotte Rampling: In from the cold. The Independent.
  2. ^ Sholto Byrnes, The Independent.
  3. ^ Sholto Byrnes, The Independent.
  4. ^ Medietilsynet Filmdatabase - Charlotte Rampling