Sporveisbrannen i Trondheim 1956

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trikkestallen på Dalsenget etter gjenoppbygningen.

Ved Sporveisbrannen i Trondheim 1956 brant hele trikkestallen på Dalsenget i Trondheim ned til grunnen, sammen med 42 enheter banemateriell.

Brannen startet natt til 10. oktober. Klokken 04.03 oppdaget en vognvasker røykutvikling i trikkestallen. Da brannvesenet ankom var store deler av østfløyen overtent. Bare kort tid etter at brannvesenet hadde ankommet raste taket over vognhallen sammen. 3 personer døde som følge av brannen.

26 motorvogner og 16 tilhengere brant opp, så å si hele den moderne vognparken til Sporveien. Dagen etter ble de gamle sporvognene tatt i bruk. Disse hadde stått parkert i vognhallen på Voldsminde og var derfor reddet unna brannen. Sporveien tok også kontakt med sporveisselskapene i Oslo og Bergen med forespørsel om lån av busser for å sette inn i midlertidig trafikk. Allerede 14. oktober kom åtte busser med jernbanen fra Oslo. Disse ble satt inn i rute fra 16. oktober. Ledelsen i Sporveien valgt å ta kontakt med kollegaer i Oslo og Bergen fremfor byens to andre transportører, Trondheim bilruter og Gråkallbanen.

Etter brannen ble det diskutert om det skulle benyttes trolleybusser i stedet for trikk. Men et enstemmig bystyre vedtok at sporveisdriften skulle fortsette. Hele forsikringsummen på 8 millioner og et banklån på 4 millioner ble satt til disposisjon for innkjøp av nye trikker. I løpet av 2 år var vognparken og vognhallen på Dalsenget bygget opp igjen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Åldstedt, Fridtjof m.fl. (1973). Christiansen, Haakon Odd, red. Trondheim bys historie – Trondheim i går og i dag 1914-1964 : supplementsbind. Trondheim. 
  • Kjenstad, Rune (2004). Trikken i Trondheim 100 år. Trondheim: Tapir Akademisk Forlag. ISBN 82-519-1895-2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]