Spissnutefrosk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spissnutefrosk
spissnutefrosk hunn
spissnutefrosk hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rana arvalis
Nilsson, 1842
Norsk(e) navn: spissnutefrosk,[1]
spissnutet frosk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Amfibier
Orden: Springpadder
Familie: ekte frosker
IUCNs rødliste: [2]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Norsk rødliste for arter: [3]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: Skog, kulturmark og våtmark
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for spissnutefrosk

Spissnutefrosk (Rana arvalis) er en frosk i familien ekte frosker. Den er litt mindre enn buttsnutefrosken, ca. 7-8 cm lang, og har en tydelig spissere snute. Fargene er nokså lik buttsnutefrosk, men undersiden er mer ensfarvet lys og skaper en kontrast til den mørk grå/brune oversiden. Den skilles best fra buttsnutefrosken på lokkelyden om våren; spissnutefrosken har en kort og klukkende "wo'uk", mens buttsnutefrosken har en mere langvarig knurrende "rrrrr". Hannen får en lettkjennlig blågrå gytedrakt i parringstiden.

Arten er utbredt i sentrale og østlige deler av Europa og i vestlige og sentrale deler av Sibir. Den norske utbredelsen er rundt Oslofjorden fra svenskegrensa, til Skiensområdet, samt enkelte plasser i Agderfylkene. Myrer, gårdsdammer og sakteflytende, fiskefrie bekker, elver og tjern er vanlige habitater. Spissnutefrosken tåler surere vann og er mer knyttet til skog enn den mere vanlige buttsnutefrosken.

I mars-mai (avhengig av klima) samles begge kjønn til gyting i den faste vannansamlingen. Hunnen legger de 400-1500 eggene som klare, faste geleklumper, som vanligvis synker til bunnen (i motsetning til buttsnutefroskens egg, som flyter opp). Larvene (rompetrollene) går på land i juli-august og blir kjønnsmoden etter ca. 3 år (noen ganger 2). Overvintrer som oftest i mudderet på bunnen av en dam, o.l. der den tar opp oksygen gjennom huden.

Foto: Irvin Kilde

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]