Spissnutefrosk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spissnutefrosk
spissnutefrosk hunn
spissnutefrosk hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rana arvalis
Nilsson, 1842
Norsk(e) navn: spissnutefrosk[1][2]
(spissnutet frosk)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Amfibier
Orden: Springpadder
Familie: ekte frosker
IUCNs rødliste: [3]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[4]

Habitat: Skog, kulturmark og våtmark
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for spissnutefrosk

Spissnutefrosk (Rana arvalis) er en frosk i familien ekte frosker. Den er litt mindre enn buttsnutefrosken, ca. 7-8 cm lang, og har en tydelig spissere snute. Fargene er nokså lik buttsnutefrosk, men undersiden er mer ensfarvet lys og skaper en kontrast til den mørk grå/brune oversiden. Den skilles best fra buttsnutefrosken på lokkelyden om våren; spissnutefrosken har en kort og klukkende "wo'uk", mens buttsnutefrosken har en mere langvarig knurrende "rrrrr". Hannen får en lettkjennlig blågrå gytedrakt i paringstiden.

Arten er utbredt i sentrale og østlige deler av Europa og i vestlige og sentrale deler av Sibir. Den norske utbredelsen er rundt Oslofjorden fra svenskegrensa, til Skiensområdet, samt enkelte plasser i Agderfylkene. Myrer, gårdsdammer og sakteflytende, fiskefrie bekker, elver og tjern er vanlige habitater. Spissnutefrosken tåler surere vann og er mer knyttet til skog enn den mere vanlige buttsnutefrosken.

I mars-mai (avhengig av klima) samles begge kjønn til gyting i den faste vannansamlingen. Hunnen legger de 400-1500 eggene som klare, faste geleklumper, som vanligvis synker til bunnen (i motsetning til buttsnutefroskens egg, som flyter opp). Larvene (rompetrollene) går på land i juli-august og blir kjønnsmoden etter ca. 3 år (noen ganger 2). Overvintrer som oftest i mudderet på bunnen av en dam, o.l. der den tar opp oksygen gjennom huden.

Foto: Irvin Kilde

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Artsnavn ble fastsatt til «spissnutefrosk» september 2009
  3. ^ Mech, L.D. & Boitani, L. 2004. Sorex minutissimus. In: IUCN 2009.2. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Data pr. 3. november 2009
  4. ^ «Artsdatabankens rødliste for arter». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 2. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]