Janne Kristiansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Janne Kristiansen
Født21. nov. 1952Rediger på Wikidata (71 år)
Oslo
BeskjeftigelseJuridisk rådgiver, jurist Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
NasjonalitetNorge

Janne Kristiansen (født 21. november 1952 i Oslo) er en norsk advokat. Siden 2012 har hun vært spesialrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

Hun var den første lederen for Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker fra 2004 til 2009 og var sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra 2009 til 2012.[1] Før hun ble leder for Gjenopptagelseskommisjonen arbeidet hun som forsvarsadvokat.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Janne Kristiansen er utdannet jurist og ble cand. jur. fra Universitetet i Oslo i 1979, og har i mange år vært en profilert forsvarsadvokat. Kristiansen var leder av Forsvarergruppen av 1977 i perioden 1985-1990. Hun var fast forsvarer i Borgarting lagmannsrett fra 1986 og i Moss tingrett fra 1990.

Hun var med på utarbeidelsen av flere offentlige utredninger, som NOU 2003.18 om Rikets sikkerhet (Straffelovkommisjonens delutredning VIII) og NOU 2003:21 om Kriminalitetsbekjempelse og personvern – politiets og påtalemyndighetens behandling av opplysninger.

Hun var leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker fra 2004 til 2009. Dette organet undersøker og avgjør om en straffedømt person skal kunne få sin sak behandlet på nytt i retten. Til sakene som ble behandlet i hennes tid som kommisjonsleder hører straffesakene til Fritz Moen, Fredrik Fasting Torgersen, Arne Treholt og Viggo Kristiansen (avsluttet etter hennes tid som kommisjonsleder).

Hun ble utnevnt av Kongen i statsråd til sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) den 25. september 2009, etter at justisminister Knut Storberget hadde oppfordret henne til å søke stillingen.[2] Som sjef for PST var hun sidestilt med politidirektøren, og dermed en av de to øverste lederne i Politi- og lensmannsetaten. I hennes tid som sjef for PST falt blant annet pågripelsen i juli 2010 av tre menn bosatt i Norge mistenkte for terrorplanlegging av en bombeaksjon mot avisen Jyllands-Posten i Danmark. Dessuten fant terrorangrepene mot regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 sted i perioden. Hun måtte gå etter å ha røpet at Etterretningstjenesten opererte i Pakistan.[3] Etter at hun gikk av som PST-sjef i 2012 ble hun samme år utnevnt til spesialrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

Stortingets 22. juli-høring[rediger | rediger kilde]

Kristiansen trakk seg 18. januar 2012 fra stillingen som PST-sjef etter en åpen høring samme dag i Stortingets 22. juli-komité, hvor hun hadde blitt innkalt av Stortinget for å svare på spørsmål om norsk sikkerhets- og etterretningsarbeid. Det skjedde etter at hun på direkte spørsmål fra stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) under Stortingets utspørring av henne om Norge har samarbeid med Pakistan på etterretningsområdet hadde formulert seg på en måte som ble tolket som en bekreftelse om at den norske Etterretningstjenesten har en tilstedeværelse i Pakistan.[1] Avisen Firda skriver imidlertid at representanter for Forsvaret har bekreftet etterretningstjenestens tilstedeværelse i utlandet ved en rekke tidligere anledninger, og at Forsvaret selv sendte ut pressemelding da forsvarsministeren i 2010 møtte ledelsen i den pakistanske etterretningstjenesten. Det er dermed uklart om det kom frem opplysninger som var hemmelige under høringen.[4][5] I mars 2012 ble saken henlagt av Spesialenheten for politisaker.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Jørn Holme 
Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste
(2009–2012)
Etterfølger:
 Marie Benedicte Bjørnland 
Forgjenger:
 Første leder 
Leder for Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker
(2004–2009)
Etterfølger:
 Helen Sæter