Special Branch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Special Branch er i Storbritannia, Irland og i mange samveldenasjoner en gren av politiet som håndterer saker som berører den nasjonale sikkerhet. Arbeidet består fremst i å samle etterretningsmateriale og analysere dette for å beskytte allmennheten og / eller staten mot sikkerhetstrusler som terrorisme, separatisme og forskjellige former for politisk ekstremisme, samt å overvåke personer og organisasjoner knyttet til slike trusselbilder.

Den første enheten med et slik navn var Special Irish Branch, en avdeling av Metropolitan Police Service i London som ble opprettet i mars 1883 for å motarbeide Irish Republican Brotherhood. Referansen til irer ble senere fjernet da oppgavene ble utvidet til å gjelde også andre trusler.

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Hver regional britisk politistyrke har en egen Special Branch. Disse avdelingene arbeider tett opp mot hverandre og mot den sivile etterretningstjenesten MI5.

Tjenestemenn som er knyttet til Special Branch bruker betegnelsen Detective foran sin grad, selv som de ikke er knyttet til Criminal Investigation Department.

Utover overvåking og etterretningsvirksomhet har Special Branch også ansvar for sikkerheten til viktige personer (unntatt de kongelige, som har en egen sikkerhetsstyrke). I henhold til Terrorism Act 2000 har de også hovedansvaret i sikkerhetsavdelingene på flyplasser og i havner.

Langt den største er Specialist Operations department i Metropolitan Police, også kjent som SO12. Det ble i september 2005 annonsert at SO12 skal slås sammen med styrkens antiterror-enhet til den nye avdelingen Counter Terrorism Command.

The intelligence work of Special Branch is overlooked in some circles. This is because its role sits somewhere between that of the more enigmatic Security Service and that of the more glamorously titled Metropolitan Police Anti-Terrorist Branch (SO13).

Irland[rediger | rediger kilde]

Garda Síochána har lenge hatt en avdeling kalt Special Branch, som nå har skiftet navn til Special Detective Unit.

Hongkong[rediger | rediger kilde]

Royal Hong Kong Police Force hadde en Special Branch frem til 1995. Den ble da oppløst i forbindelse med at kolonien skulle overføres til Folkerepublikken Kina i 1997.

India[rediger | rediger kilde]

De statlige politistyrkene i India har hver sin Special Branch. Disse avdelingene arbeider med saker som berører den nasjonale sikkerhet. Alvorlige saker som kontraspionasje håndteres av Intelligence Bureau, den indre etterretningstjenesten. De to organisasjonene arbeider svært tett sammen.

Den indiske Special Branch har ved mange anledninger blitt beskyldt for å overvåke regjeringens politiske motstandere.