Pool of London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over Pool of London fra London Bridge, 1841.

Pool of London er en strekning av Themsen i London nedenfor London Bridge, til halvøya Rotherhithe, som historisk sett var det lengste et høymastet skip kunne seile. Det ble dermed en viktig del av London havn. For at skipenes adgang til Pool ikke skulle blokkeres, ble en ny gangvei mellom Rotherhithe og Wapping anlagt som tunnel fremfor bro.

Pool of London er inndelt i to seksjoner, Upper Pool og Lower Pool. Upper Pool består av strekningen mellom London Bridge og Tower Bridge, mens Lower Pool tradisjonelt rekker fra Tower Bridge til Cherry Garden Pier i Rotherhithe. Den var av avgjørende betydning for London gjennom århundrer – så tidlig som på 600-tallet skrev Beda den ærverdige at Pool var årsaken til Londons eksistens – men nådde sitt høydepunkt på 1700- og 1800-tallet.[trenger referanse] På dette tidspunktet var det nesten sammenhengende kaianlegg over flere kilometer langs elvens bredder, og hundrevis av skip lå ankret i elven eller fortøyd til kai. Londons Docklands hadde sin opprinnelse i mangelen på kapasitet i Pool of London, som ga støtet til at jordeiere bygget innhegnete skipsdokker med bedre sikkerhet og fasiliteter enn Pools kaier.[trenger referanse]

Den plutselige nedgangen i trafikk på Themsen grunnet introduksjonen av containere og dypvannshavner ved kysten i 1960-årene tømte Pools kaier og førte til at mange kaianlegg ble revet.[trenger referanse] Området ble i stor grad sanert i 1980- og 1990-årene for å bygge nye bolig- og forretningsområder. Pool of London Partnership ble etablert for å utvikle området nord og syd for elven.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]