South Cadbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
South Cadbury
Sognekirken i South Cadbury, som er dedikert den engelske helgenen Thomas Becket.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktTaunton Deane
Admin. grevskapSomerset
Seremon. grevskapSomerset
StatusLandsby (village)
Retningsnummer01963
Befolkning284 (2011)
Kart
South Cadbury
51°01′43″N 2°31′27″V

South Cadbury er en landsby og et verdslig sogn i distriktet South Somerset i grevskapet Somerset i England. Sognet omfatter også landsbyen Sutton Montis. Stedet er berømt for bygdeborgen Cadbury Castle som er blitt fremmet som levningene av den legendariske kong Arthurs Camelot. Ved folketellingen i 2011 hadde landsbyen og sognet en befolkning på 284 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Kart over bygdeborgen, tegnet 1911.

Navnet Cadbury betyr «Cadas borg» og viser til Cadbury Castle,[2] som ligger umiddelbart sørvest for landsbyen. Det er en stor bygdeborg fra jernalderen som dekker et område på rundt 20 acre eller 8 hektar. Det var menneskelig tilstedeværelse også før jernalderen, og antagelig tilbake til neolittisk tid og fram til sen angelsaksisk tid.[3]

Stedet ble kjent delvis ved utgravningene til Leslie Alcock1960-tallet, da det blant andre ting ble avdekket en gildehall som tidsmessig kunne dateres til den antatte tiden for kong Arthur. Ettersom John Leland kunne gjøre referanser til lokale tradisjoner fra 1500-tallet om en forbindelse med kong Arthur har det vært omfattende spekulasjoner om at dette var stedet hvor det legendariske Camelot lå. Camelot kan dog aldri bli funnet da stedet er en litterær fiksjon fra senmiddelalderen, men det har ikke forhindret publikum og medias interesse. Den såkalte «kong Arthurs brønn» ligger ved foten av åsen og en lokal pub ved navn The Red Lion skiftet navn til The Camelot da den ble ominnredet i 2004.

Lokalstyre[rediger | rediger kilde]

Den store bygdeborgen Cadbury Castle ligger sørvest for landsbyen South Cadbury som den har gitt navn til.

Sognerådet har ansvaret for lokale saker, inkludert å sette en årlig lokal avgift for å dekke rådets utgifter og produsere en årlig rapport for offentlig gjennomsyn. Sognerådet evaluerer søknader om lokale planlegginger og arbeid sammen med det lokale politiet, og nabolagets vaktgrupper for saker som angår kriminalitet, sikkerhet og trafikk. Sognerådets rolle omfatter også å ta initiativ til prosjekter for vedlikehold av sognets fasiliteter, og ettersyn av veger, kloakk, stier, transport og rens av vegnettet. Konservering, som trær, park og bestemte hus, foruten miljøspørsmål er også underlagt rådet.

Landsbyen faller innenfor det ikke-urbane distriktet til South Somerset som ble dannet den 1. april 1974 under Loven av lokalstyre av 1972. Somerset fylkesråd er ansvarlig for de største og mest kostbare av de lokale tjenestene som utdannelse, sosialtjenester, bibliotek, hovedveger, offentlig transport, politi og brannvesen.

Stedet er også en del av fylkesvalgkretsen Somerton og Frome for valg av representanter til Underhuset i Det britiske parlamentet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Puben The Camelot (som tidligere het The Red Lion) ligger ved vegkrysset Folly Lane med Church Road.
På jordene mot South Cadbury.

South Cadbury er lokalisert 12 km nordøst for Yeovil. Landsbyen ligger akkurat sør for hovedvegen A303 fra London til sørvestlige England og som går gjennom den nordlige delen av sognet. Foruten South Cadbury i seg selv omfatter sognet landsbyen Sutton Montis sør for Cadbury Hill. Det er en av tre store åser i sentrum og i den sørøstlige delen av sognet. De andre to er Littleton Hill og the Beacon. Som nevnt er det en bygdeborg på Cadbury Hill og et steinbrudd ikke lenger i bruk på Littleton Hill.

Kirker[rediger | rediger kilde]

South Cadburys sognekirke er dedikert sankt Thomas Becket. Den er datert til tiden mellom 1200- og 1400-tallet, men ble omfattende restaurert i 1874. Mye av inventaret er datert fra denne tiden. Taket er derimot fra 1400-tallet med englebraketter (festelabber) og utskårne framspring, og det finnes også et tidlig veggmaleri av sankt Thomas.[4] Kirken er listet som bevaringsverdig bygning i klasse II.[5] Poeten og satirikeren Charles Churchill var i sin tid kapellan ved kirken.

Sognekirken i Sutton Montis er dedikert Den hellige treenighet. Den har saksisk opprinnelse og inkluderer bevart verker fra 1100-tallet. Den er listet som bygning Gradert I.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Statistics for Wards, LSOAs and Parishes — Summary Profiles» (Excel). Somerset Intelligence.
  2. ^ Bush, Robin (1994): Somerset: The complete guide. Wimborne: The Dovecote Press Ltd. ISBN 1874336261: ss. 154.
  3. ^ «Cadbury Castle, South Cadbury» Arkivert 11. oktober 2010 hos Wayback Machine.. Somerset Historic Environment Record. Somerset County Council.
  4. ^ Camelot Parochial Church Council. «South Cadbury: The Church of St Thomas A'Becket». The Camelot Parishes.
  5. ^ English Heritage. «South Cadbury CP: Sherborne Road (West side): Church of St Thomas a Becket» Arkivert 22. oktober 2012 hos Wayback Machine.. Images of England.
  6. ^ English Heritage. «South Cadbury CP: Church Hill (West side): Sutton Montis: Church of the Holy Trinity» Arkivert 18. oktober 2012 hos Wayback Machine.. Images of England.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) South Cadbury – kategori av bilder, video eller lyd på Commons