Sondre Foyn Gullvåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sondre Foyn Gullvåg
Torungen lighthouse outside of Arendal in Norway (2006).jpg
Født1981
Beskjeftigelse Skribent, lyriker
Nasjonalitet Norge
Språknorsk

Sondre Foyn Gullvåg (født 1981) er en poet bosatt på Store Torungen fyr på øya Store Torungen utenfor Arendal.

Han kommer opprinnelig fra Asker, og er oldebarn av forfatteren og dikteren Olav Gullvåg. Han ble diagnostisert med ADHD som elleve-åring, og bruk av rohypnol fikk han etterhvert til å bli rusavhengig. Han ble sendt til Arendal i 1998 for å være på ungdomsinstitusjonen M/S Torungen. I Arendal møtte han den tidligere rederen, politikeren og institusjonslederen Knut Mørland.

Av forskjellige grunner bosatte de to seg flere år senere på øya Store Torungen for å drifte fyrstasjonen og drive turistvirksomhet for Stiftelsen Torungen fyr, i samarbeid med Aust-Agder Turistforening. Mørland fordi han sliter med skader etter en bergningsulykke i 2003, og Gullvåg fordi han er rusmisbruker, og ønsker å slippe unna et samfunn med rus og fristelser.

Gullvåg begynte å skrive poesi som terapi etter oppfordring fra Mørland, og har gitt ut to diktsamlinger i bokform. Han er fast spaltist i avisen Arendals Tidende hvor han leverer sine dikt. Historien om de to på fyret er blitt til dokumentarfilmen Fyret av Novemberfilm, laget for NRK.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 2008: Holdepunktet Torungen fyr (diktsamling)
  • 2010: Lyriske Fyrverkerier (diktsamling)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]