Hopp til innhold

Skipsreder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Reder»)
Anders Jahre, kjent norsk skipsreder

Skipsreder er betegnelsen på personer som eier og driver handelsfartøy. Det er også de som sender skipene ut på oppdrag og gir lønn til mannskapet. Også betegnelsen reder brukes om en skipsreder.

En skipsreder kan eie ett eller flere skip, og eie skip helt eller delvis (partrederi). Skipsrederens virksomhet blir betegnet som skipsrederi eller bare rederi.

Tidligere var det vanlig at skipperen var medeier i skipet han førte, og at skipperen helt eller delvis sørget for å inngå fraktavtaler for skipet, særlig returfrakt fra utlandet til Norge.

Flere av de store, norske rederiene er grunnlagt av skippere som etter hvert ble skipsredere ved å eie både skip som de selv førte og hele eller andeler i andre skip.

Vanligst idag er at skipsrederere organiserer sin virksomhet som aksjeselskap (AS). De større selskapene er på Oslo børs og i norsk skipsregister, men enkelte større skipsredere har valgt å ha selskapene registrert og på børs i andre land som de mener gir gunstigere betingelser for selskapenes drift og/eller eiere.

Se også[rediger | rediger kilde]