Solværøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Solværøyene i Lurøy på Helgelandskysten består av over 300 øyer. Disse er relativt flate, det høyeste punktet, Sørsolværhågen, ligger på Sør-Solvær med 62 moh., det nest høyeste punktet, Olvøyhågen, på Ulvøya med 33 moh.[1]

Grunnkretsen er Sleneset, Straumøya, Moflag, Slotterøya og Nord-Solvær. Solværøyene en av de største kretsene i Lurøy kommune og har ca. 350 innbyggere. Disse øyene ligger langt til havs, 1,5 timers ferjetur fra fastlandet. Det er også hurtigbåtforbindelse fra Sandnessjøen, Stokkvågen og Bodø. Øyene er sammenbundet av et veinett på 9,5 km.

Det finnes flere sjeldne orkideer i området, bestandene av Ormtunge (rødlistet) er de største på hele Helgeland og kanskje i Norge.[2] Øygruppen har et rikt og variert fugleliv, Solværøyene har Europas tetteste bestand av Hubro, etter endt hekkesesong kan det oppholde seg 60-70 Hubroer fordelt på øyagruppas 13,5 km² landareal.[3]

Skjærgårdsdagan på Sleneset er Solværøyan ungdoms- og idrettslags største arrangement - festivalen pågår i 3 dager i juli vært år.

Båtforeningen på Sleneset arrangerer det årlige Vårslæppe [4] (vårens vakreste eventyr) - som er en båtregatta rundt Solværøyene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 66°21′50″N 12°35′06″Ø