Solanin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
α-Solanin - Kjemisk sammensetning

Solanin eller α-Solanin er et glykolalkaloid som forekommer naturlig i alle planter i søtvierfamilien som en beskyttelse mot angrep av sopper og bakterier. Det er svært giftig både for mennesker og dyr, selv i små doser.

Potetknoller som utsettes for lys vil få en økning i solanin-innhold. Knollen vil da få en grønnaktig farve, og er ikke egnet til å spise. Den grønne farven skyldes ikke solanin, men klorofyll som også dannes når potetknoller utsettes for lys, farven er altså en indikasjon på at knollen har vært utsatt for lys. Solaninet i knollen kan ikke fjernes ved å skjære vekk de grønne delene av knollen.

Rå, grønne tomater inneholder også solanin.

Giftighet[rediger | rediger kilde]

Symptomene for forgiftning kan være oppkast, diare, mavekramper, halsbrann, hodeverk, svimmelhet. Slike symptomer vil oppstå i løpet av 8–12 timer etter inntak. Ved alvorlige forgiftninger kan lammelser, hallusinasjoner og hypotermi oppstå, og disse symptomene kan komme allerede etter 30 minutter.

Det er antatt at en dose på 2 mg solanin pr. kg kroppsvekt kan gi forgiftningssymptomer. Doser på over 5 mg pr. kg kan være dødelige (tilsvarer en persons inntak av 1,25–4,5 kg rå, grønne tomater).