Snabeluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snabeluer
færøysk frimerke med snabeluer
færøysk frimerke med snabeluer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sebastes mentella
Travin, 1951
Norsk(e) navn: snabeluer
Hører til: Sebastinae,
uerfamilien,
Scorpaenoidei
IUCNs rødliste:
livskraftig
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: i havet ved kontinentalskråningen og mesopelagisk
Utbredelse: Nord-Atlanteren

Snabeluer (Sebastes mentella) er en fisk i uerfamilien. I praktisk fiske skilles det som regel ikke mellom denne arten og den svært like vanlig uer (S. norvegicus).

Snabelueren kan skilles fra vanlig uer på at den har en tapp som peker framover fra midten av underkjeven. Øynene er også større og fargen lysere. Voksne fisker er 35–40 cm lange, men et rekordeksemplar på 72 cm er kjent. Den lever for det meste på 300–500 m dyp.

Den finnes til dels sammen med vanlig uer, men har en mer nordlig utbredelse og foretrekker kaldere vann. Utbredelsen omfatter Norskehavet fra Lofoten til områdene vest og nord for Svalbard. Den finnes i den sørlige delen av Barentshavet østover til 35° øst, og i farvannene rundt Færøyene, Island og Grønland. I vest finnes den fra Baffinbukta til Nova Scotia i Canada.

Fisket etter snabeluer har ikke vært bærekraftig, og arten ble vurdert som sårbar i Norsk rødliste for arter 2010. Det fiskes ikke lenger etter arten i norske farvann, men det pågår fortsatt fiske i internasjonalt farvann i Norskehavet. I dette området fastsatte Den nordøst-atlantiske fiskerikommisjon (NEAFC) en kvote på 8600 tonn for 2010. Vernetiltakene har fungert godt, og i norsk rødliste for 2015 ble snabeluer vurdert som livskraftig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snabeluer i Artsdatabanken. Besøkt 4. desember 2015.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]