Under nullpunktet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Under nullpunktet
Less Than Zero
Forfatter(e)Bret Easton Ellis
Språkengelsk
Utgitt1985
ForlagTiden Forlag
OversetterIsak Rogde
Sider189
ISBN 82-05-33368-8

Under nullpunktet er Bret Easton Ellis' første roman. Den ble publisert i 1985.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken har fått tittel etter Elvis Costellos sang «Less Than Zero». Handlingen følger livet til Clay, en rik, ung student ved college, som har kommet tilbake til hjembyen Los Angeles i vinterferien. Igjennom store deler av romanen tilbringer han tiden på fest, der han tar narkotika med vennene sine fra området. I løpet av denne perioden må han velge mellom å starte opp forholdet sitt til Blair igjen eller ikke, men han er usikker på sine følelser. I mellomtiden har Clay one night stands med enkelte andre, og forholdet med Blair går nedover. Samtidig forsøker han også å finne ut hvorfor kompisen Julian har så lite kontakt med ham, og finner ut at Julian har blitt prostituert og avhengig av narkotika. Dette, sammen med andre merkelige hendelser som hender i handlingens forløp, fører til at Clay blir påvirket av de umoralske menneskene rundt ham. En hendelse som forstyrrer ham stort er da en av de andre viser en snuff film på en fest og han virker å være den eneste som blir brydd av det. Til slutt fører det hele til at han forlater Los Angeless, muligens for aldri å komme tilbake.

Kritikker[rediger | rediger kilde]

Romanen blir ofte kritisert for å mangle detaljer, en løs handling og en matt og trist personutvikling. Andre mener imidlertid at dette er en viktig del av historien, da den viser meningsløsheten og tomheten til figurene.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Snø i Beverly Hills.

Romanen ble filmatisert i 1987 av 20th Century Fox. Filmen hadde Andre McCarthy i hovedrollen, og Jami Gertz, Robert Downey jr. og James Spader medvirket også. En da ukjent Brad Pitt opptrådte som statist.[1] Filmen har en tydelig holdning mot narkotika, og viser mer til dette enn tomheten til figurene fra romanen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Annet om Less Than Zero på IMDb.com