Sauer 404

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sauer 404
Basisdata
OpphavslandTysklands flagg Tyskland
TypeRepetervåpen
Designer(e)J. P. Sauer & Sohn
Produsent(er)J. P. Sauer & Sohn
Innført2015
Tekniske data
MekanismeSylinderlås
VektCa. 3.2
Lengde1015 mm, 1125
SiktemidlerSauer SUM-skinne, proprietær integrert kikkertmontasje[1]

Sauer 404 er en lettvekts sylinderlåsrifle produsert av Sauer & Sohn som ble lansert i 2015,[2] og er en direkte etterfølger av Sauer 202. Våpenet har en modulær konstruksjon som muliggjør enkel utskifting av komponenter, og fås fra fabrikk i en rekke kamringer.

Fra utsiden ligner 404 mye på 202, men få deler går om hverandre på de to modellene. En av forskjellene er at 404 har en oppspenner istedenfor trykknappsikring som på 202. I motsetning til 202 bruker 404 samme glidekasse for standard- og magnumpatroner.

Universalverktøy[rediger | rediger kilde]

Riflen har et integrert verktøy i det fremre reimbøylefestet,[3] som egentlig er en 5 mm sekskantnøkkel. Nøkkelen kan brukes for å demontere forskjeftet, bakskjeftet, bytte pipe eller justere avtrekket.

Glidekasse[rediger | rediger kilde]

Glidekassen har en proprietær integrert kikkertmontasje. Systemet har likheter med en picatinnyskinne, men de to systemene er ikke kompatible. Både originale og ettermarkeds kikkertmontasjer er tilgjengelige, både for skinnemontasje (f.eks. zeisskinne) og ringmontasje. Magasinutløseren kan låses for å unngå at man mister magasinet under jakt.

Avtrekk[rediger | rediger kilde]

Ved å ta av forskjeftet kan man komme til for å justeres avtrekksvekten med det medfølgende verktøyet eller med en 5 mm sekskantnøkkel. Avtrekksvekten kan da veksles mellom de fire innstillingene 550 g, 750 g, 1000 g eller 1250 g (±50 g). Plasseringen av avtrekket kan også flyttes ca. 5 mm frem/bakover, samt at vinkelen kan justeres sideveis (venstre/høyre).

Pipe[rediger | rediger kilde]

Pipeskiftsystemet har blitt fornyet, og 404-piper er ikke kompatible med 202 eller 200 STR. I motsetning til 202, hvor man måtte bytte sluttstykke når man skulle bruke kamring fra en annen patrongruppe, behøves bare sluttstykkehodet å skiftes på Sauer 404.[4]

For å ta ut pipen må først forskjeftet tas av med en 5 mm sekskantnøkkel, og deretter kan man løsne de tre pipeskruene med det samme verktøyet. Deretter må en spake roteres 90 grader for å løsne pipen.

Pipen kan monteres igjen med håndmakt, men SIG Sauer anbefaler å bruke en momentnøkkel innstilt på 5 Nm.

Noen tilgjengelige kamringer er:

Medium patrongruppe (Standard)
Magnum patrongruppe

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]