Hopp til innhold

Pumpemekanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Winchester hagle med pumpemekanisme

Pumpemekanisme (engelsk pump-action) er en type lademekanisme på et repetergevær. Ladingen foregår ved at man normalt drar forskjeftet på geværet bakover og så frem i en pumpebevegelse, og med dette kaster ut tomhylse og lader inn ny patron. Denne typen mekanisme brukes i hovdsak på hagler (pumpehagle), men noen få rifler benytter også denne lademekanismen.

Pumpemekanisme kan også benyttes som navn på en del airsoft og luftvåpen, som benytter en lignende mekanisme for å både lade en kule og spenne et fjærstempel, eller bygge lufttrykk for pneumatiske våpen.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Nesten alle pumpemekanismer benytter en frem- og tilbakebevegelse for å lade våpenet. Skjeftet er vanligvis knyttet til sluttstykket, og bevegelsen bakover låser opp sluttstykket og trekker det tilbake. Den brukte patronen trekkes ut av kammeret og kastes ut ved hjelp av en utstøter. Samtidig presser en fjær i magasinet en ny patron inn i en heis, som løfter patronen opp i stilling bak kammeret mot slutten av bakoverbevegelsen. På dette tidspunktet spennes også hanen eller tennstempelet. Når skjeftet deretter beveges fremover, blir patronen brakt inn i kammeret, sluttstykket låses, og våpenet er igjen klar til avfyring.

Se også[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata