Skyte inn jula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skyte inn jula er en gammel tradisjon som forsvant de fleste steder i Norge på midten av 1800-tallet. Det skulle skytes tre skudd på julaften for å markere at jula hadde satt inn. Noen steder ble det ikke skutt mer enn ett skudd, andre opp i fem skudd. Noen steder som i Verdal ble det skutt gjennom hele julenatta.[1][2] Tidspunktet har variert noe de forskjellige stedene. Noen få steder har tradisjonen fortsatt.[3]

Bakgrunnen for tradisjonen er ukjent, men hovedsakelig følger forklaringene to hovedretninger, enten at skytingen skulle være for å skremme Oskorei eller at det var for å varsle folk langt inne på åsene om at nå ringte kirkeklokkene.[1] Etter at det var skutt tre skudd ble det malt kors over dører og på alt løs redskap, og kjelker ble snudd slik at ski eller meier vendte opp.

I bygdene Hølera, Garthus, Flatdal i Seljord og Begnadalen i Sør-Aurdal (Innlandet) lever tradisjonen fortsatt, og det skytes klokken 14 på juleaften. De tradisjonstro bruker rifler og i noen tilfeller eldre våpen, mens det også brukes sprengstoff av de som vil markere litt ekstra.

Skikken lever også i beste velgående i Bleskestad, og i Førlandskrinsen/Ulvagrendo, som er grender beliggende i Suldal kommune (Rogaland). Tre skudd blir avfyrt kl 17.00, etter gammel tradisjon for å holde tusser og rovdyr borte, slik at både folk og husdyr får en fredelig jul.

i Ljørdalen lengst øst i Trysil kommune lever også skikken. Det skytes kl. 17.00, umiddelbart etter første klemtet i kirkeklokka. De som bor nærmest, begynner, deretter sprer det seg rundt. De som bor for langt unna til å høre klokkene, lytter etter børseskudd og/eller følger godt med på klokka. Før ca. 1960 ringte kirkeklokkene jula inn kl. 18.00, og det ble sjølsagt skutt da. Noen oppi grenda Skåret, som bor for langt unna til å høre kirkeklokkene, holder ennå på det tidspunktet. [trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bø, Olav (1974). Vår norske jul. Oslo: Samlaget. s. 79. ISBN 8252110762. 
  2. ^ Hodne, Ørnulf (1999). Jul i Norge. [Oslo]: Cappelen. s. 69–71. ISBN 8202195047. 
  3. ^ Botheim, Sigrid Sørumgård (24. desember 2017). «Her skyt dei jula inn». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 25. desember 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bjørndal, Ivar; Toppen av alt var jula, 2008