Hopp til innhold

Kjempegurami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjempegurami
Nomenklatur
Osphronemus goramy
Lacépède, 1801
Populærnavn
kjempegurami
Hører til
guramier,
labyrintfisker,
piggfinnefisker
Økologi
Habitat: fersk- og brakkvann
Utbredelse: Indokina, Malaysia og Indonesia

Kjempegurami er en art i gruppen Osphronemus. Det er en tropisk ferskvannsfisk som bygger rede med plantemateriale. Hunnen har tykkere lepper enn hannen.

Den lever i sakteflytende vann, som i sumper, innsjøer og store elver. Den er i stand til å puste fuktig luft, og kan dermed overleve ute av vannet i lange perioder. Kjempeguramien er mye større enn de fleste andre guramier, og kan bli opptil 70 cm lang. Fargen er blekgul til gyllengul, med sølvaktige, blekblå loddrette striper langs kroppen. Hannens ryggfinne er spiss i bakerst, og kroppen er mørkere.

Kjempeguramien er en betydelig matfisk, og har blitt innført flere steder. I noen deler av India tørkes den før den spises. I noen av de sørøstasiatiske landene hvor den lever naturlig, finnes det hjelpeprogrammer for å starte akvakultur med disse fiskene, mens den i sine naturlige habitater blir fisket som en vanlig matkilde. Arten har også blitt brukt til å kontrollere plantevekst, da de kan være glupske planteetere.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Kjempeguramien er også tilgjengelig i akvariehandelen. Den kan holdes i akvarier fra 500 liter og opp, men siden den kan vokse til en halv meter lengde på fire år, vil det snart kunne bli behov for mer plass. Bunnen bør være mørk, og kantene tett beplantet, med mye åpent rom i midten. Kjempeguramien trives best i selskap av andre fisk med lignende størrelse og temperament.

Den foretrekker algebasert fôr, men tar også kjøttholdig.

Kjempegurami legger egg, og hannen bygger skumrede før leken. Den blir også mørkere på farge. Vanndybden i akvariet bør senkes til ca. 20 cm, og temperaturen holdes ved ca. 28 °C. Etter at eggene er lagt, bør hunnen flyttes til et annet akvarium. Hannen vokter nøye over eggene og kan bli aggressiv ovenfor hunnen hvis hun ikke flyttes. Eggene klekkes etter 24 timer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]