Perlegurami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Perlegurami
Perlegurami
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trichogaster leeri
Bleeker, 1852
Norsk(e) navn: perlegurami
Hører til: Trichogaster,
guramier,
labyrintfisker
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: elver
Utbredelse: Thailand, Malaysia, Sumatra og Borneo

Perlegurami er en populær akvariefisk. Som andre labyrintfisker har den et organ (kalt labyrinten) som den kan ta inn luft i og utnytte oksygenet. Den går derfor ofte til vannflaten for å snappe luft, særlig i oksygenfattig vann. Den holder til i Thailand, Indonesia og Malaysia naturlig, men er også satt ut andre steder i verden, inkludert Colombia[1].

Voksne fisk blir omtrent 12 centimeter lange, og bør derfor holdes i akvarier på minst 120 liter. Hannene har en sterkere og mer fremtredende rødfarge på buken og halsen enn hunnene, og har dessuten en større ryggfinne og gattfinne[2].

Perlegurami i akvarium[rediger | rediger kilde]

I akvariet regnes perlegurami som en hardfør fisk, og tåler temperaturer mellom 24 og 30 grader celsius, en hardhet mellom 2 og 15 dGH, og en pH mellom 5,5 og 8,0[2]. Perlegurami er sjelden aggressiv mot annen fisk, men flere hanner sammen vil føre til knuffing. Denne arten vil derfor ofte passe godt inn i vanlige selskapsakvarier, og regnes som en fin nybegynnerfisk.

Føde[rediger | rediger kilde]

Perleguramien er en alteter. I akvarium eter den alle standard-fôr som tilbys i handelen, men setter pris på et vegetabilsk tilskudd.

Forplantning[rediger | rediger kilde]

I forhold til andre labyrintfisker er hannen lite aggressiv mot hunnen etter leken. Skumredet bygges mellom to flyteplanter. Hannen lager luftbobler med munnen som han binder sammen med spytt, og med hjelp av labyrintorganet. Hunnen har også labyrintorgan, men det er hannen som bygger redet.

Parringen skjer under redet, og eggene flyter opp og fester seg i boblene som gir dem en viss beskyttelse. Hannen skilter med en rød farge, spesielt under leken.

Etter at eggene er lagt blir hannen veldig aggressiv mens han passer egg og yngel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Trichopodus leerii (Pearl Gourami)». Seriously Fish. Besøkt 11. desember 2019. 
  2. ^ a b Iversen, Nicklas (11. desember 2019). «Perlegurami (Trichogaster leerii)». Akvaportalen.no. Besøkt 11. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]