Solabborer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Solabborer
Lepomis marginatus
Lepomis marginatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Centrarchidae
Bleeker, 1859
Norsk(e) navn: solabborer,
lakseabborer
Hører til: abborfisker,
piggfinnefisker,
strålefinnede fisker
Antall arter: 32
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Nord-Amerika
Delgrupper:

Solabborer er en familie av abborfisker som naturlig bare forekommer i ferskvann i Nord-Amerika. Én art, Archoplites interruptus, hører hjemme i California. De andre forkommer i den østlige delen av verdensdelen fra De store sjøer til Florida og Nordøst-Mexico.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Disse fiskene blir som regel 20 til 30 cm, men lakseabboren kan bli opptil 83 cm og 10 kg. Fra abborfamilien skiller de seg ved ryggfinna alltid er sammenhengende, og ved den spesielle forplantningsbiologien: Hannen hos solabborene graver en reirgrop der hunnen legger egg. Deretter vokter hannen eggene, og ofte også yngelen.

Innføring[rediger | rediger kilde]

På grunn av at de er populære sportsfisker er solabborene innført mange steder i verden.Solabborer er altetende. De spiser for.eks snegler,insekter og fisk.

Arter[rediger | rediger kilde]

Den vanligste arten i Europa er lakseabbor (Micropterus salmoides). En annen art som er utsatt, er svart lakseabbor (Micropterus dolomieu). Denne arten foretrekker ganske kjølig vann, og finnes både i Danmark, Sverige og Finland. En av, eller kanskje begge, disse artene ble utsatt i Østfold og andre steder på Østlandet i 1880- og 90-årene, men de klarte ikke å etablere seg i Norge.[1][2]

En tredje utsatt art i Europa er rødgjellet solabbor (Lepomis gibbosus). Den er vanligst i Sør-Europa og den sørlige delen av Mellom-Europa. Lenger nord er det gjort spredte funn i England, Nederland og Polen. I 2004 ble det funnet en bestand av rødgjellet solabbor i Einedammen i Asker, og den er senere funnet andre steder i Asker og ett sted i Moss. Også andre Lepomis-arter er utsatt i Europa, men det er usikkert hvor mange av disse bestandene som fortsatt finnes.[3][4]

Dvergsolabborene i slekten Elassoma regnes ikke lenger til denne familien.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ O. Lundeby (2014). «Laksabbor». Alt om fiske (10). ISSN 0804-5887. 
  2. ^ «Micropterus». Invasive Species Compendium. Besøkt 9. mars 2020. [død lenke]
  3. ^ «Lepomis gibbosus rødgjellet solabbor». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 9. mars 2020. 
  4. ^ R. Gerstmeier og T. Romig (1998). Die Süßwasserfische Europas: für Naturfreunde und Angler. Stuttgart: Kosmos. s. 346–349. ISBN 3-440-07068-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]