Issidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Skjoldsikader»)
Issidae
Issus coleoptratus
Nomenklatur
Issidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppeSikader
Økologi
Antall arter: 1000 beskrevne, 150 arter i Europa, 1 i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Issidae er en familie av sikader, og en del av gruppen Fulgoromorpha.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Issus coleoptratus, merk den brede kroppsformen

Middelsstore (gjerne 5 – 7 mm), karakteristisk formede sikader. Kroppen er kort og bred, bredest på midten med en tydelig knekk slik at kroppsomrisset blir rombeformet til kvadratisk. Fasettøynene er store, runde og utstående, punktøyne mangler. Pannen og ansiktet har opphøyde lengdelister. Hos en del arter er pannen spisst framskytende mellom fasettøynene. Antennene er lengre enn hodet. Forvingene er vanligvis velutviklede og hornaktige, ugjennomsiktige, ensartede over hele overflaten med markert årenett. Beina er temmelig korte og kraftige, føttene har tre ledd. Nymfene kan kjennes på at de har et knippe av fine vokstråder som går ut fra bakkroppsspissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Issidae suger gjerne sevje fra busker og trær. Som mange andre sikader er de utsatt for angrep fra snylteveps-familien Dryinidae. På angrepne sikader kan man se dryinide-larven eller -puppen som en mørk, sekklignende utposning, gjerne rett bak vingene. Mange av artene flyr godt, andre har reduserte flygevinger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den eneste arten som forekommer i Norge, er Issus muscaeformis. Den er utbredt i Sør-Norge, men ikke spesielt vanlig, og går på eik. Issidae viser eksempler på radiasjoner på enkelte isolerte øyer, der én enkelt innvandrende stamart har gitt opphav til en rekke nye arter, for eksempel i slekten IssusKanariøyene og slekten PhilatisGalápagos-øyene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familiene Caliscelidae, Nogodinidae og Tropiduchidae er i de senere årene skilt ut fra Issidae.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]