Skagen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skagen fyr
Skagen fyr («Det grå fyr») med tilstøtende bygninger i såkalt Skagengul
KommuneFrederikshavn kommune
Opprettet1858
Internasjonalt fyrnummerC0002
Fyrtårn
Høyde46 meter
FormRundt
Fyrlys
LyskarakterFl.W.4s
Lyshøyde44 moh.
Lysvidde20 nm
Status
VernestatusFredet
Kart
Skagen fyr
57°44′08″N 10°37′49″Ø

Skagen fyr som også kalles «det grå fyr», ble påbegynt i 1858 og tatt i bruk 1. november 1859. Fyrtårnet er 46 m høyt og er det nest høyeste i Danmark. (Dueodde fyrBornholm er 1 m høyere). Fyret er tegnet av den danske arkitekten N.S. Nebelong.

Fyrets roterende linse veier noe over 2 tonn og flyter på kvikksølv. Lyskilden er en natriumpære på 400W. Lyset (et lynblink hvert 4. sekund) kan sees på 20 nautiske mils avstand.

Fyret er åpent for publikum på dagtid, og 210 trinn fører til toppen av fyret hvor det er vid utsikt over Grenen, Skagen, Kattegat og Skagerrak.

Skagen fyr ble fredet i 1977. Fredningen omfatter selve fyret samt fyrmesterboligen med uthus.[1]

Skagen fyr

Historie[rediger | rediger kilde]

Utenfor Skagen finns ett stort rev som forflytter seg hvert år .

Det første fyret på Skagen ble oppført 1560 på ordre fra kong Fredrik II, som hadde bestemt at fyr skulle byggas i Skagen og på Anholt og Kullen. Klager hadde kommet fra flere hold, bl.a. fra hollandske skippere som seilte på Østersjøen. De påpekte at det var risikabelt å runde Skagen i mørke for å seile mot Øresund. Ved å kreve inn en høyere toll i Øresund skulle den danske staten finanisiere bygging og drift av fyrene.

Det første fyret i Skagen var et enkelt fyrfat. I 1625 ble et vippefyr tatt i bruk på Fyrbakken i Østerbyn på Skagen. Det hvide fyr, som var i bruk mellom 1745 og 1858, er bevart.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]